Praha spouští kampaň proti černým pasažérům: Pokuta za polovic, pokud si koupí roční kupon

Pražský magistrát od září spouští kampaň cílenou na černé pasažéry v městské hromadné dopravě. Jednou z novinek má být takzvaná pokuta za polovic v případě, že si černý pasažér rovnou koupí roční předplatný kupon. Zvažuje se také třídenní lhůta po propadnutí kuponu, kdy by lidem nehrozil postih za jízdu na černo.

„Je pro nás také důležité, abychom vysvětlili Pražanům, že ten, kdo jede na černo, není hrdina,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Děti si budou moci označovat neplatné dětské lístky, což je má podle autorů kampaně učit správným návykům.

Součástí kampaně bude také rozmisťování samolepek s nápisem „Nejedeš na černo?“, revizoři zase budou rozdávat placky těm pasažérům, kteří ukáží platný doklad.

Podle Ladislava Urbánka z pražského dopravního podniku totiž počet černých pasažérů průběžně stoupá: v roce 2015 jich revizoři chytili asi 260 tisíc a loni 270 tisíc. Za první pololetí letošního roku je to už 150 tisíc lidí, kteří jeli bez platného dokladu. V roce 2015 přitom vedení Prahy výrazně zlevnilo roční kupon na nynější cenu 3650 korun.

V průběhu září chce proto Petr Dolínek radě hlavního města předložit návrh několika opatření, která mají černé pasažéry motivovat k nákupu ročního kuponu. Nejdůležitějším je takzvaná pokuta za polovic, což znamená, že přistižený černý pasažér dostane možnost zaplatit pouze polovinu z pokuty, která běžně činí 800 korun. Možné to ale bude jen v tom případě, že si zároveň koupí roční kupon v hodnotě 3650 korun.

Dalším opatřením by mělo být zavedení třídenní lhůty po propadnutí kuponu, kdy by cestujícímu nehrozil postih. Zvažuje se i splácení ročního jízdného po měsíčních splátkách nebo e-mailová upozornění v případě propadlého kuponu. Další změny bude muset postupně
schvalovat rada.