Obcím v národních parcích rozdá ministerstvo 100 milionů na lepší prostředí

Reportáž: MŽP dá 100 milionů obcím v národních parcích (zdroj: ČT24)

Sto milionů korun na zlepšení života lidí v národních parcích rozdělí ministerstvo životního prostředí obcím, které leží v chráněných územích. Peníze mají pomoc třeba rozvoji turistiky i zaměstnanosti v regionech. Žádosti o dotace začne ministerstvo přijímat od září.

„Podporu obcí v národních parcích považuji za klíčovou nejenom pro rozvoj šetrného turismu, ale i pro zachování zaměstnanosti v regionu. To je také důvod, proč MŽP za posledních sedm let nabídlo z národních prostředků těmto obcím dotace ve výši téměř čtvrt miliardy korun. Díky našemu programu jsme pomohli zrealizovat na 124 projektů. Dnes spouštíme novou výzvu s dosud největší alokací,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na stránkách ministerstva.

Peníze na cesty, lampy nebo informační centra

Dotace umožní obcím podle ministerstva třeba opravit nebo nově vybudovat cesty a chodníky, pořídit nové lavičky, odpadkové koše, informační tabule či navigační značení. Ve snaze regulovat světelné znečištění, které třeba škodí ptákům, budou také moct obecní správci nechat vyměnit svítidla veřejného osvětlení, ale také zpracovat rozvojové dokumenty zaměřené na životní prostředí, modernizovat a dovybavit informační centra.

„Všechny podporované aktivity byly nastaveny ve spolupráci se zástupci správ národních parků a dotčených obcí na základě jejich aktuálních potřeb. Peníze proto poputují skutečně tam, kde je to nejvíce potřeba,“ cituje úřad ministra Brabce.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Peníze mají také otevřít obcím cestu k žádostem o evropské dotace na nákladnější projekty. Na kofinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí má jít půlka ze 100 milionů korun.

Na realizované projekty přispěje dotace částkami od 10 tisíc do 2 milionů korun podle typu projektu. „Maximálně však dotace může pokrýt 85 procent způsobilých výdajů,“ konstatuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.