Nově jen podmínka. Soud zmírnil trest přerovskému strážníkovi, který zastřelil mladíka

Olomoucký krajský soud zmírnil trest bývalému přerovskému strážníkovi Robertu Fryčovi, který při služebním zákroku zastřelil v lednu 2015 před přerovským barem třiadvacetiletého mladíka. Okresní soud Fryče kvůli usmrcení z nedbalosti potrestal dvouletým vězením, odvolací soud místo dvouletého vězení uložil podmínku.

Tragédie se odehrála nedaleko centra Přerova před barem Lumír v noci na 10. ledna 2015. Strážníci byli na místo přivoláni kvůli rušení nočního klidu. Hlídka byla podle policistů ohrožována volně pobíhajícím psem, a proto jeden ze strážníků použil služební zbraň. Kulka zasáhla třiadvacetiletého mladíka do hlavy, zemřel na místě. Při incidentu byl zraněn i zasahující strážník, který zbraň použil.

Podle okresní žalobkyně Fryč při řešení incidentu reagoval zcela neadekvátně, tasil z pouzdra služební zbraň a připravil ji k výstřelu. Podle znalce na služební zákroky šlo o fatální selhání, k použití služební zbraně v takové situaci podle něj nebyl důvod. Okresní soud nakonec došel k závěru, že došlo k usmrcení z nedbalosti.

Žalobkyně v Přerově chtěla případ řešit jako vraždu

Přerovská žalobkyně Daniela Kollárová chtěla případ původně posoudit jako vraždu, za což by Fryčovi hrozilo až 18 let. Vrchní státní zastupitelství s tím však nesouhlasilo. Ke svému návrhu se žalobkyně znovu vrátila při závěrečné řeči. Soud jí nevyhověl, podle soudce Martina Lýska se totiž nepodařilo zcela jasně prokázat průběh děje, soud tak nemohl zjistit, kdy přesně vyšel výstřel a zda v té chvíli mladík stál nebo ležel. Úmysl tak nebyl prokázán.

Proti původnímu rozsudku podala žalobkyně odvolání do výroku o vině i trestu. Obžalovaný Fryč, kterému původně za usmrcení z nedbalosti hrozilo až šest let, se odvolal pouze do výroku o trestu. Proti rozsudku se odvolala i rodina oběti.

Bezúhonný život… a amatérské jednání

Nyní se proto případem, který v Přerově vyvolal silné emoce, zabýval odvolací soud v Olomouci – a Fryčův trest z dvouletého vězení zmírnil na podmínku.  Vyšel tak vstříc návrhu obhajoby. Podle krajského soudu se úmyslné usmrcení Fryčovi nepodařilo prokázat.

Předseda senátu Bohuslav Mierva řekl, že strážník dosud vedl bezúhonný život a při incidentu nejednal s úmyslem mladíkovi ublížit. Výstřel padl při velmi nepřehledné situaci. Soudce ale upozornil, že strážník jednal amatérsky, když se do pacifikace výtržníků pustil s odjištěnou zbraní.

Samotný Fryč rozsudek krajského soudu nekomentoval. Státní zástupce po vynesení rozsudku zatím ponechal bez odpovědi otázku, zda podá dovolání.

Situace, kdy muži zákona kvůli zacházení se zbraní stanou před soudem, nejsou časté, ale ani nijak výjimečné. V minulosti vyústily policejní zákroky i v trest odnětí svobody, loni v listopadu tak Nejvyšší soud poslal na víc než šest let za mříže dva policisty (nikoliv strážníky), kteří v Plzni v říjnu 2013 zbili bezdomovce tak, že o dva dny později zemřel.