Dotace proti suchu pomohly první obci. V Radostíně začnou vodu čerpat v září

Reportáž: Radostín - první obec, kde pomohly státní dotace na boj se suchem (zdroj: ČT24)

Radostín na Havlíčkobrodsku je první obcí, které pomohly dotace státu v boji proti suchu – počátkem září tam začnou zkušebně využívat nový zdroj pitné vody. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo dotační program loni v létě a dosud se o peníze přihlásilo bemála dvě stě obcí. K dispozici je ještě 90 milionů korun, o které mohou obce žádat do konce října.

V Radostíně na Havlíčkobrodsku řešili problémy s nedostatkem pitné vody téměř každý rok. Kvůli suchu tak lidé nesměli zalévat záhony, napouštět bazény nebo mýt auta. Vybudování nového zdroje pitné vody by mělo všechny tyto problémy odstranit – využívat ho začnou první týden v září.

„Rozpočet na celý vrt byl jeden milion sto tisíc, výběrové řízení to sundalo na nějakých devět set tisíc a obec bude platit jen sto osmdesát tisíc. Pro obec naší velikosti jsou takové dotační tituly úžasné,“ dodává starosta Petr Zadina. Díky státní podpoře si totiž obec se 173 obyvateli nemusí brát vůbec žádný úvěr.

O prvenství v tomto ohledu přišli v Malenicích v jižních Čechách. Nový vrt tam napojili už letos v červnu, bylo v něm ale zjištěno velké množství arzenu. Na nový zdroj pitné vody si tak místní musí počkat do příštího jara, než se čerpanou vodu podaří vyčistit.

Obce dotace využívají také k průzkumným vrtům a hledání nových zdrojů pitné vody – příkladem jsou město Javorník v Olomouckém kraji, jihočeská obec Chroustník nebo Újezd na Znojemsku. O dotaci požádalo už 198 obcí a měst, které z programu vyčerpaly zhruba 70 % z uvolněné částky. „Z celkové alokace 300 milionů Kč je stále pro žadatele k dispozici 30 % finančních prostředků,“ uvedla Lucie Früblingová, tisková mluvčí fondu životního prostředí.

O dotace je možné žádat až do konce října, MŽP však plánuje akci prodloužit. Jaké prostředky si v příští vlně obce a města rozdělí, ale zatím není jasné. „S pokračováním tohoto dotačního titulu počítáme i v roce 2018, o výši alokace se bude ještě jednat,“ doplňuje Jana Taušová z tiskového oddělení MŽP.