Likvidace slepic kvůli salmonele končí. Veterináři utratili 65 tisíc kusů

Veterináři ukončili likvidaci 65 000 slepic v chovu v Pohořelicích kvůli salmonele. Usmrtili je plynem v kontejneru. Firmě AG Maiwald vzniknou milionové škody.

Poslední kamion odjel z Pohořelic odpoledne. Mrtvé slepice odvezl do sto padesát kilometrů vzdálené kafilerie v Mankovicích.  Tam míří také vejce, která mohou být kontaminovaná. I dnes je lidé v Pohořelicích vraceli. „Nyní zaměstnanci podniku provedou mechanickou očistu veškerých zařízení. Specializovaná firma pak provede dezinfekci a sanitaci,“ uvedl Zabloudil. Potom přijdou na místo znovu veterináři.

„Odebereme úřední vzorky, a pokud budou všechny výsledky negativní, bude se moct znovu v dotčených místech zahájit chov. Mohlo by to být zhruba za dva týdny,“ doplnil Zabloudil.

Veterináři likvidují slepice v Pohořelicích (zdroj: ČT24)

Salmonelu veterináři odhalili poté, co jim dali hygienici ze Zlínského kraje zprávu o průjmových onemocněních na jednom z dětských táborů, kde se konzumovala vajíčka z podniku. Nákazu zjistili ve třech menších halách ze čtyř, v té největší s 69 000 nosnic se nepotvrdila. Firma proto může vajíčka z této haly prodávat.

Někteří lidé přišli do podniku vajíčka vrátit a odnesli si peníze, jiní si vajíčka vyměnili. Do dnešního poledne přijelo sem do chovu vrátit vejce asi třicet lidí, dalších deset naopak nakupovalo. Prodej vajec od nosnic z haly, kde se salmonela nenašla, je podle veterinářů v pořádku.

Majitel firmy Arnošt Maiwald řekl, že škoda půjde do milionů korun, podnik je ale pojištěný. Firma podle něj používá vakcinační program. Vajíčka stahuje z prodeje řetězec Lidl.

Události ČT: Od středy utratili veterináři na Brněnsku 47 tisíc slepic (zdroj: ČT24)