Turistický ruch vyhání starousedlíky z centra Prahy

Z historického centra Prahy mizí původní obyvatelstvo a nahrazují jej nekontrolovatelné davy turistů. V Praze 1 a 2 bydlí dnes o polovinu méně lidí než před padesáti lety. Zatímco v některých evropských městech se zavádějí opatření pro regulaci turistického ruchu, Praze podobná strategie chybí. Více v galerii.

  • Barcelonská radnice zakázala v centru nové hotely a začala turistiku regulovat. „Měníme se na zábavní park. Zavírají se obchody s potravinami a místo nich tam jsou suvenýry. Ale pořád tu žijí a pracují lidé. Nejsme jen místem pro víkendový výlet,“ říká zástupkyně starostky Janet Sanzová.
  • Ve španělském přístavu Palma de Mallorca se objevila graffiti: „Turisté, jeďte domů“ nebo „Turisté, jste teroristé.“ Do Španělska jako třetí nejnavštěvovanější země světa míří ročně 70 milionů turistů a v mnoha městech se proti nim bouří místní obyvatelé.
  • Řada obyvatel Benátek protestuje proti obřím výletním lodím a tomu, jak si turistický průmysl podmanil jejich město. V porovnání s poválečnou dobou v něm žije jen třetina stálých obyvatel.
  • V Českém Krumlově navrhla poradenská společnost KPMG ve zprávě pro radnici zvážit, zda do města nevybírat vstupné. „V současnosti dochází k přetěžování historického jádra, což v budoucnu povede k nutnosti zavedení aktivních nástrojů regulace za účelem zachování autenticity památkových hodnot, ale také genia loci a atmosféry města,“ uvádí.