Liberecký kraj odškodní chovatelku ovcí. Vlci jí roztrhali dvaatřicet jehňat

Reportáž: Liberecko zaplatí chovatelce škodu, kterou způsobili vlci (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj odškodní chovatelku ovcí Jitku Tvrdou za škodu, které na jejím frýdlantském stádu letos v dubnu napáchal útok vlků. Šelmy tehdy zabily dvaatřicet jehňat, čtyři ovce a jednoho dospělého berana, pastýřka dostane necelých čtyřiasedmdesát tisíc korun.

Na zaplacení škody, které vlci na devadesátihlavém stádu z Jindřichovic pod Smrkem způsobili, dostal Liberecký kraj peníze od ministerstva financí. „Částka není náhodná, odvíjí se od počtu usmrcených kusů ovcí,“ dodává vedoucí krajského oddělení ochrany Radka Vlčková.

S pozvolným návratem vlků do české krajiny se tuzemští zemědělci smiřují s tím, že může divoká zvěř na jejich stáda zaútočit; letos v červenci zabili devatenáct speciálně šlechtěných ovcí na šumavských Knížecích pláních, počátkem loňského roku si stýskali chovatelé z Broumovska, kteří kvůli vlkům přišli o padesátku ovcí.

Zoologové: Lidé se bát nemusejí

V případě Libereckého kraje jde ale letos o vůbec první případ, protože přes sever Čech vlci pouze migrují. Usídlili se hlavně jižněji, v okolí Kokořínska, kde se smečce daří zejména díky dostatku kořisti, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Fotopasti letos prokázaly další čtyři mláďata.

Šelmy, která byla v českých zemích vyhubená v předminulém století, se ale lidé podle zoologů nemusí bát, protože je velmi plachá. „Ani v místech, kde jsou populace vlka velké, stabilní, ke kontaktu nebo k napadení člověka opravdu nedochází,“ dodává zooložka Jitka Feřtová.