Ve Zvoli nemá být zoopark, rozhodl stavební úřad. Přesto ještě stojí

UDÁLOSTI: Zoopark ve Zvoli u Prahy je zavřený (zdroj: ČT24)

Stavební úřad chce, aby zanikl zoopark ve Zvoli u Prahy. Tvrdí, že kotce a výběhy v něm nemají stavební povolení a nařídil jejich odstranění. To se nestalo. Majitel tvrdí, že nemá peníze na přestěhování zvířat.

Zvolský zoopak stále existuje, ale návštěvníci do něj již nemohou. Co bude dál, není zřejmé. Majitel stavby, které prohlásil stavební úřad za nepovolené, v termínu neodstranil. Vysvětluje to tím, že nemá náhradní prostory pro zvířata ani peníze na jejich přestěhování. „Je to věcí právníka, který situaci vyřeší,“ věří majitel zooparku Tomáš Machač.

Stavební úřad mu však nyní vyhrožuje dvousettisícovou pokutou. O tom, že má černé stavby odstranit, rozhodl již loni v prosinci a stanovil osmiměsíční lhůtu. „Neexistuje žádné stavební povolení na všechny ty stavby, které brání zvířatům v tom, aby se rozutekla,“ zdůraznila zvolský starosta Miroslav Stoklasa.

Zoopark ovšem nemá potíže pouze se stavebním úřadem, nýbrž i s veterinární správou. Petr Majer z jejího tiskového oddělení řekl, že žádal o povolení k rozšíření chovu o jedno kotě pumy a jedno liščí mládě. „Protože víme o problémech, který tento subjekt má se stavebním úřadem, tuto žádost jsme pozastavili,“ dodal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Zároveň ale veterináři po srpnové kontrole – kterou vykonali poté, co ze Zvole utekla puma – konstatovali, že je v zooparku o zvířata dobře postaráno. Další kontroly čekají zoopark v následujících týdnech.