Církevní řád nebude provozovat Nemocnici Milosrdných bratří. Chce se starat o dlouhodobě nemocné

Brno bude dál provozovat Nemocnici Milosrdných bratří. Zástupci města se na tom dohodli s Hospitálským řádem sv. Jana z Boha-Milosrdných bratří v Brně coby majitelem nemocnice. Brno provozuje nemocnici i nyní, dvacetiletá smlouva mu vyprší příští rok.

V areálu vznikne nový pavilon pro stovku dlouhodobě nemocných pacientů, o které se bude starat řád. 

„Město bude nadále zajišťovat kvalitní zdravotní péči v nemocnici. V jejím areálu bude postaven nový pavilon pro 100 až 120 dlouhodobě nemocných pacientů, o které se budou starat zástupci Milosrdných bratří,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál.

Nemocnice i léčebna budou fungovat samostatně a nebudou si konkurovat. Léčebna si pravděpodobně ponechá název Nemocnice Milosrdných bratří, město bude pro zdravotnické zařízení hledat nový název. Vokřál dodal, že lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty je v Brně potřeba zhruba 200.

Nemocnici Milosrdných bratří bude provozovat Brno (zdroj: ČT24)

Provinciál řádu Joachim Mačejovský uvedl, že nová smlouva by mohla být uzavřena na dalších 50 let. Smlouva se zatím prodlouží do doby výstavby pavilonu, který by mohl vzniknout do čtyř let. Mezi městem a řádem existuje smlouva o dlouhodobé spolupráci při využívání areálu a samotná nájemní smlouva na dobu 20 let, která bude v příštím roce končit.

O převzetí nemocnice řádem se začalo mluvit po nástupu nové koalice poté, co město zveřejnilo záměr sloučit Nemocnici Milosrdných bratří pod jeden management s Úrazovou nemocnicí. Úrazová nemocnice má dluhy desítky milionů, zatímco Nemocnice Milosrdných bratří se z dluhů v minulosti dostala pod vedením ředitele Josefa Drbala.

Řád podle Mačejovského uznal, že město vede nemocnici dobře, a proto nechce změnami provozovatele zasahovat do péče. Od úvahy o sloučení dvou městských nemocnic pod jeden management město zatím neupustilo, podle Vokřála se o tom bude dál přemýšlet.

Nemocnice nyní disponuje 466 lůžky. Její součástí je i porodnice, kde se ročně narodí kolem dvou tisíc dětí.