Škody na lesích jsou vyšší, než se čekalo. Jen v Jaroměři za 50 milionů

Škody na lesích jsou vyšší, než se čekalo (zdroj: ČT24)

Na Trutnovsku a Náchodsku naplno začala těžba dřeva v lesích, které 11. srpna poničila větrná smršť. Teprve postupně se ukazuje, že škody jsou mnohem větší, než se původně předpokládalo. Někde je kvůli nim zákaz vstupu do lesů. Vůbec největší ztráty hlásí Městské lesy Jaroměř – zhruba 50 milionů korun.

V lese nedaleko Brzic na Náchodsku během pár minut padlo k zemi tolik stromů, kolik by jejich majitel – Městské lesy Jaroměř – běžně těžil patnáct let. Zhruba 100 000 kubíků, tedy asi 3300 nákladních aut.

„Celkem se dá říct, že pryč je čtvrtina majetku,“ říká jednatel Městských lesů Jaroměř Jaroslav Němec. Do některých míst se lesníci ještě vůbec nedostali. „Čili ani vůbec nevíme, co nás tam čeká,“ dodává Němec. Škody podnik odhaduje na 50 milionů korun.

Kromě dřevorubců s motorovými pilami kalamitu likviduje i těžká technika – harvestory. „Starou technikou, kterou se dřív dělalo, bychom zpracovávali tuto kalamitu minimálně deset patnáct let,“ vysvětluje lesník Jaroslav Hanel.

Lesy poničené větrnou smrští
Zdroj: ČT24

Zákaz vstupu do lesů zatím platí do poloviny listopadu, práce se ale protáhnou minimálně do jara. Pod stromy je skutečně nebezpečno, varují lesníci. „Každou chvilku je slyšet, jak dojde k prasknutí a pádu stromu,“ popisuje Němec.

Podobné je to i v nedalekých lesích u Choustníkova Hradiště, které patří státu. „Předpokládáme, že následky větrné smršti budeme odklízet minimálně do konce roku,“ uvádí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Poté se začne s náhradní výsadbou. Tyto práce lesníci z Náchodska a Trutnovska odhadují na další nejméně tři roky.