V Kuníně lidem došla trpělivost s auty. Chtějí „tichý“ asfalt i obchvat

Rušná doprava v Kuníně (zdroj: ČT24)

Obyvatele Kunína na Novojičínsku trápí nadměrný provoz. Obcí podle místních projede denně až 14 000 vozidel, zjistila redaktorka České televize Denisa Kotková.

Na 500 lidí proto již podepsalo petici, která obcí koluje už asi tři týdny. „Místním vadí také prašnost a hluk,“ dodala Denisa Kotková. Rušná automobilová doprava obcí projíždí již od čtvrté ranní hodiny. Provoz podle starousedlíků zeslábne až k večeru.

„Musím zavírat okna, jde mi také o bezpečnost dětí,“ sdělila obyvatelka Kunína Simona Holčáková.

Možný obchvat Kunína
Zdroj: ČT24

„Lidé požadují například položení speciálního tichého asfaltu, který by tlumil hluk z projíždějících vozů, situaci by podle nich vyřešila také stavba obchvatu,“ sdělila Denisa Kotková.

„Stávající dopravní situace nám přecházení cesty znemožňuje, auta ani nezastaví,“ stěžovala si Renata Šťastná, vedoucí učitelka z kunínské mateřské školy.

Obchvat je namalovaný už dvacet pět let. Někteří z místních již dokonce uvažují o tom, že byty prodají.
Oldřiška Navrátilová
členka petičního výboru

Podle zjištění České televize je již obchvat zanesen do územního plánu kraje, ale rozhodnutí leží na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „To ale tvrdí, že jde o nekoncepční řešení, obchvat nelze údajně napojit na D48 a ŘSD s jeho výstavbou proto nepočítá,“ dodala redaktorka ČT. 

Místní proto zvažují protestní blokádu silnice. Trvat by mohla až dvacet hodin. Petici, v níž požadují nápravu stavu, úřadům předloží v září.