Ulice, byt nebo výloha obchodu. V Brně vznikají galerie na neobvyklých místech

V Brně vznikají nové galerie na neobvyklých místech. Za některými uměleckými díly musí návštěvníci třeba i do bytu. A někdy k instalaci sochy stačí i kousek ulice.

Starý dům u nádraží. Byt v Grohově ulici. Nebo samotná ulice na Šilingrově náměstí. Všechna tato místa měla původně jiný účel. Teď je tam galerie.

Na Šilingrově náměstí je nyní k vidění hejno bronzových dravých ptáků. „Hlavní myšlenkou této instalace je vytvořit ve veřejném prostoru místo, kde se mohou prezentovat jak začínající, tak zkušení sochaři. Na tomto místě vždy socha měla být,“ řekl David Butula, radní pro kulturu, sport a turismus městské části Brno-střed.

Sochy takzvané galerie Šilingrák budou kurátoři obměňovat zhruba třikrát ročně. Stálý je tedy pouze podstavec.

Galerie je také například ve výkladu obchodu. Díla nastupujících autorů diváci vidí 24 hodin denně. Naopak, kdo si chce prohlédnout obrazy Theodora Rotrekla z 60. a 70. let, musí si zazvonit. Díla nyní vystavuje bytová galerie Etcetera. „Galerie v bytě je v cizině docela běžná záležitost. Myslím si, že je to příjemné prostředí, které působí dobře,“ vysvětluje majitelka galerie Pavla Kosař.

Provoz malých galerií ale vyžaduje také hodně času i peněz. A tak jak rychle vznikají, tak i zanikají. V pátek skončí třeba galerie Tvar, která pořádala výstavy v domě u brněnského dolního nádraží. Ten se bude ale rekonstruovat. Náhradní prostory se stejnou atmosférou a nízkou cenou podle dramaturgyň nejsou.

Netradiční prohlídka Moravské galerie (zdroj: ČT24)