Soud: Uplácení se v obvodu Ostrava-Jih prokázat nepodařilo

Soud řešil údajné uplácení (zdroj: ČT24)

Už třetí osvobozující rozsudek vynesl v úterý soud v kauze údajně zmanipulovaných veřejných zakázek v městském obvodu Ostrava-Jih. Úplatky měli přijímat dva úředníci za to, že podnikateli dají vybranou zakázku.

„Od místního stavitele měli přijmout 150 tisíc korun,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Jednat se mělo o osm let starou zakázku na opravu chodníků v ulicích Sámova a Mitušova. Majitel stavební firmy Pavel Kozelský podal trestní oznámení sám na sebe kvůli korupci. Policistům nahlásil, že úředníkům dal za zakázku úplatek 150 tisíc korun.

Soudce Alexandr Dadam, který kauzu rozhodoval už v roce 2014, po vynesení tehdejšího zprošťujícího verdiktu konstatoval, že sice existuje určité podezření, chybí ale přímé důkazy. Za jediný takový označil výpověď podnikatele Pavla Kozelského. Ten inkriminovanou zakázku získal a později vše oznámil policii. Protože ale údajně uplácel, před soudem stanul i on.

Úplatky se dávaly, tak jsem byl nucen něco dát.
Pavel Kozelský
podnikatel

Dnes už bývalý vedoucí dopravy v městském obvodu Ostrava-Jih Radim Dostál a jeho podřízený Bohuslav Zdráhal striktně odmítají, že by vzali úplatek. Kozelský tvrdí, že bylo běžnou praxí, že se za zakázky platilo. Obžalovaní úředníci s tím nesouhlasí. „Necítím se absolutně vinen,“ řekl již dříve Dostál. On i Zdráhala tvrdili, že se jim podnikatel mstil.

„Podle úterního zprošťujícího rozsudku je Pavel Kozelský nedůvěryhodný. Kromě jeho přiznání nemá proti obžalovaným úředníkům žádný důkaz, že by vzali úplatek,“ dodal Jiří Loučka.

Obžalovaní muži už na radnici nepracují. Skončili loni, po dohodě s vedením úřadu. Podle současného starosty Ostravy-Jihu Martina Bednáře (ANO) by se kvůli nově nastaveným pravidlům už podobná kauza neměla opakovat.

„Rozšířili jsme počet úředníků na daném odboru a nastavili jsme určitá pravidla - probíhá větší kontrola a musí být více podpisů pro to, aby se vůbec nějaký záměr uskutečnil,“ ozřejmil.

Nejde o první případ, kdy před soudem skončili úředníci z Ostravy-Jihu. Do vězení na tři roky musela vedoucí právního odboru Hana Kalusová za zmanipulovanou zakázku na opravu bytů. Ještě letos by měl začít soud s osmi bývalými radními. Podle žalobce předražili o 55 milionů zakázku na sečení trávy.