Lidem v Mnichově Hradišti vadí hluk z Kofoly. Firma dostala výjimku a slibuje protihluková opatření

Události ČT: Obyvatelé Mnichova Hradiště si stěžují na hluk z Kofoly (zdroj: ČT24)

Hluk z chladicích věží i projíždějících kamionů trápí obyvatele Mnichova Hradiště. Tamní limonádovna Kofola překračuje noční hlukové limity už pět let. Krajská hygienická stanice teď udělila firmě výjimku. Ve stávajícím provozu tak může dál pokračovat až do dubna.

„Tohle se děje tady každou noc. Nejen noc, ale průběžně i den, tedy 24 hodin,“ komentuje obyvatel Mnichova Hradiště Aleš Jirásek hluk z Kofoly, který trápí obyvatele už pět let. 

„Maximální zatížení z hlediska hluku jsme naměřili kolem druhé až třetí hodiny ranní,“ dodává Jirásek. „V létě, když je teplo, máme největší problém s tím, že je tam třísměnný provoz a lidi se moc nevyspí,“ potvrzuje starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman (STAN).

Nejbližší dům je jen několik metrů od vstupní brány podniku a od chladicího zařízení. Přímo kolem něj pak ve dne i v noci projíždějí desítky kamionů.

Situaci se snaží město řešit s vedením Kofoly i s krajskou hygienickou stanicí. Ta letos firmě udělila i přes překročení hlukových limitů výjimku. V tomto provozu tak může výroba pokračovat až do dubna.

„Oni identifikovali zdroje hluku a navrhli konkrétní protihluková opatření, která by měla vést k tomu, že nebude nadále překračován hlukový limit,“ konstatovala ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová. 

„Chladicí věže přesuneme do zadní části areálu a poblíž trafostanice vybudujeme akustická vrata,“ uvedl výrobní ředitel Kofoly Karel Teichman. Do přesunu chce firma investovat deset milionů korun.

Nová silnice zatím nebude

S kamiony budou mít ale lidé zřejmě problém dál. Teď to řeší značka zákazu zastavení a to, že kamiony čekají na vjezd na blízkém parkovišti. Vybudování nové silnice je zatím v nedohlednu. „Pozemky vlastní pozemkový úřad a zatím jsme se nebyli schopni dohodnout na podmínkách odkupu,“ uvedl Teichman. 

Město tak čeká na to, jestli se hluk do příštího léta alespoň částečně omezí. V opačném případě místní zvažují, že na společnost podají žalobu.