Průjezd obcí za 500 korun. Rančířov na Vysočině se tak snaží regulovat počet aut

Obci původně hrozilo za umístění značek správní řízení (zdroj: ČT24)

Rančířov na Jihlavsku nakonec může omezit průjezd vozidel obcí. Původně sice obci kvůli zákazovým značkám hrozilo správní řízení, nakonec je ale povolila policie i jihlavský magistrát. Řidiči si začali zkracovat cestu přes Rančířov kvůli opravě mostu na hlavní trase mezi Jihlavou a Třebíčí. Obec proto prodává povolenky na průjezd obcí za 500 korun.

Cílem opatření je zvýšit bezpečnost v obci, hlavně u nového hřiště. „Tam je vždycky odpoledne kupa dětí a ty běhají přes silnici,“ upozornil starosta Rančířova Jaroslav Pechl.

Obec proto schválila vyhlášku na prodej povolenek za průjezd obcí. Za 500 korun mají řidiči povolen průjezd obcí na rok a tuto možnost už využily stovky řidičů. Policisté budou namátkově kontrolovat, zda přes zákaz neprojíždějí i vozidla bez povolení.

„Značky musí být opatřeny dodatkovou tabulkou 'Mimo občanů Rančířova a povolení obecního úřadu',“ upřesnila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Právě dodatkové tabule se ještě musí změnit, protože tomuto znění neodpovídají.

Zatím má obec povolené zákazové značky jen dočasně do poloviny listopadu, právě tehdy má skončit oprava mostu v Jihlavě. Starosta by ale chtěl požádat policii o trvalý zákaz, na úzké silnici totiž mají problém vyhnout se dvě protijedoucí auta.