Česko má nejzdatnějšího hasiče na světě. Petr Moleš přivezl z Los Angeles tři zlaté medaile

Události v regionech: Petr Moleš je nejlepší hasič na světě (zdroj: ČT24)

Tři zlaté medaile si přivezl jihomoravský hasič Petr Moleš ze Světových hasičských a policejních her v americkém Los Angeles. Tři náročné disciplíny splnil v mezinárodní konkurenci nejrychleji a stal se tak mistrem světa.

Transparent na zbrojnici v Žarošicích na Hodonínsku vítá nejlepšího hasiče na světě. Místní velitel a vyškovský profesionál Petr Moleš se vrátil z mistrovství světa v Americe. „Celý závod se musí běhat v zásahovém obleku, který splňuje všechny normy, běhá se s dýchacím přístrojem na zádech. První úsek se skládá z toho, že se roztáhne šest hadic. V těch dalších úsecích se přesunuje závaží takovou speciální palicí, přetahuje se figurína, vybíhá se se závažím do poschodí a vytahuje se zase závaží nahoru,“ vysvětlil obsah disciplín vítěz Ultimate Firefighter Petr Moleš.

Všechny disciplíny zvládl Petr Moleš nejrychleji, jako jediný pod pět minut. Domů si přivezl hned tři zlaté medaile. Uspěl nejen v individuálním závodu, ale k výhře pomohl i českému týmu ve dvou soutěžích družstev. „Atmosféra byla skvělá, fandili nejen Češi, ale i z ostatních států. Myslím, že jsme na světové úrovni,“ popsal zážitky ze soutěže Moleš.

Na závody trénuje především ve volném čase. Zkušenosti z práce ale využívá.„Celá ta soutěž je simulací zásahu, takže se to hodně skloubí dohromady,“ řekl Petr Moleš. Přesto tam podle něj jeden velmi výrazný rozdíl je. Při soutěžení nejde o lidský život a o majetek. Letos vyjížděl s kolegy dobrovolnými hasiči ze Žarošic k požárům už více než třicetkrát.