„Nemožné je otázkou volby.“ Nadšenci chtějí obnovit zámek

Barokní stavbu – zámek v Odrách, který v roce 1964 nechali zlikvidovat komunisté, chtějí obnovit nadšenci. Na místě oderského klenotu později vzniklo nákupní středisko. Místní mladí nadšenci teď chystají připomínku zámku – malbu na fasádě jednoho ze sousedních domů.

Projekt nazvali „Nemožné je otázka volby“. Chtějí poukázat na to, že sen v podobě případné obnovy zámku se někdy v budoucnu může stát realitou.

Obnovit zámek chtěli už v roce 1960 poté, co vyhořel, památkáři. Představitelé národního výboru ale měli jinou představu a o několik let později ho nechali odstřelit, zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

„Požár zničil téměř veškerou střešní konstrukci, propadly se stropy druhého podlaží, ovšem staticky objekt příliš narušený nebyl, obnova byla proveditelná,“ sdělil Adam Hubáček, kurátor z oderského muzea.

  • Zámek Odry je zaniklé panské sídlo, původně hrad, přestavěný na zámek. Zpočátku byly Odry součástí vévodství opavského, v roce 1377 při dělení tohoto vévodství se staly příslušenstvím dílu, který tehdy připadl vévodům Přemkovi a Václavovi. Ovšem poprvé se Odry, tehdy ještě jako ves, připomínají v roce 1346.
  • V novodobé historii byl zámek na jaře roku 1945 poškozen při bojích o město, ale již koncem roku 1950 byl opraven a využit pro správní a kulturní potřeby. Po požáru v šedesátých letech minulého století a zbourání zámku byly jeho poslední zbytky (sklepy) odstraňovány ještě po roce 1970.

Místní mladí nadšenci okolo Petra Kučerky teď historii připomínají. Na fasádě jednoho z domů poblíž bývalého šlechtického sídla chystají jeho připomínku. Už příští týden na fasádu místní výtvarnice Karin Herzmanská namaluje obraz zámku. Ten si stále mnozí Oderští pamatují.

Autor projektu Nemožné je otázka volby Petr Kučerka by nápad rád posunul ještě dál, třeba až k samotné obnově historického sídla.

„Starosta říkal, že v nejbližších letech to není možné – nejen proto, že se obchodní dům bude prodávat, ale i následující firma chce budovu opravovat a město nemá peníze,“ sdělil.

Mladík ale věří, že malba může zafungovat jako reklama – a třeba přimět někoho z případných investorů, aby v budoucnu pomohl uvést sen o obnově zámku v realitu.