Soud poslal do vězení Roberta Gottvalda. Syn bývalého fotbalového bosse dluží miliony

Syn bývalého majitele drnovického fotbalového klubu Robert Gottvald má jít na pět let do vězení za finanční podvody. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně. Podle obžaloby Gottvald zpronevěřil více než jedenáct milionů korun, soud ale uznal jen škodu za šest milionů, skutek už byl částečně promlčený.

Robert Gottvald si v době, kdy byl členem prosperujícího fotbalového klubu Drnovice, půjčoval od svého známého Ivana Drbala peníze. Postupně až skoro dvanáct milionů korun. Mezitím klub zkrachoval a peníze Ivan Drbal nikdy nedostal zpět.

Poprvé půjčil Drbal Gottvaldovi v roce 2004 zhruba sedm set tisíc, následovaly další půjčky. Ty měly mít splatnost jeden rok, potom se ale lhůta stále prodlužovala. V roce 2010 podepsali muži smlouvu na celkovou částku.

Podle Gottvalda Drbal sponzoroval klub

Robert Gottvald u soudu tvrdil, že jeho kamarád půjčoval fotbalovému klubu Drnovice, ne jemu. Podle obžaloby je ale měl použít pro svoji potřebu, mimo jiné na provoz motorestu U Devíti křížů. Gottvald u soudu tvrdil, že žádnou směnku prý nikdy nepodepsal. Znalecký posudek ale dokázal opak a Gottvaldova výpověď ztratila u soudu věrohodnost.

Naopak výpověď Ivana Drbala byla podle soudu jediná věrohodná. „Peníze jsem neinvestoval do klubu, půjčoval jsem je přímo panu Gottvaldovi. Byl to pro mě obchod. On bohužel asi nikdy nepočítal s tím, že peníze vrátí,“ řekl Ivan Drbal. Peníze teď bude muset Drbal po Gottvaldovi vymáhat v občanskoprávním soudním řízení.

U soudu vypovídal otec Roberta, Jan Gottvald. I on před lety kvůli dluhům čelil hrozbě vysokého trestu a trávil nějaký čas ve vazbě. Ani jeden se k rozsudku soudu vyjadřovat nechtěl. Ani právní zástupci, kteří si nechali lhůtu na odvolání.

Jan Gottvald na stadionu v Drnovicích
Zdroj: Martin Pinkas/ČTK

Drnovický stadion je opět na prodej

Drnovický fotbalový klub se dvakrát probojoval do finále Českého poháru a Poháru UEFA. V roce 2006 pak po problémech, hlavně ekonomických, zkrachoval. Drnovický stadion od té doby chátral. Loni v březnu ho v dražbě koupila brněnská společnost Mengas za šest milionů dvě stě tisíc korun. V současné době je stadion opět na prodej. Společnost Mengas ho nabízí obci za devět milionů korun. Chce tedy téměř o tři miliony korun více, než kolik za něj zaplatila.