I menší města chtějí MHD. Rozjede se v Ústí nad Orlicí i Moravské Třebové

V Ústí nad Orlicí začnou s novým školním rokem jezdit městské autobusy. Radnice objednala okružní linku, která má obsloužit především místní části, ale zastaví i u hřbitova nebo nákupních center, autobusy budou jezdit také k nádraží. Ústí ovšem není jediným z menších měst v Pardubickém kraji, které MHD zavedlo nebo o tom uvažuje. Podobný úmysl má dokonce i radnice desetitisícové Moravské Třebové.

V dobách, kdy měly okresy větší význam než jen územní, bývalo Ústí nad Orlicí jedním z nejvýznamnějších měst na východě Čech, svojí velikostí však nikdy příliš nepřevyšovalo sousedy. S výjimkou velmi krátkého pokusu na přelomu let 2011 a 2012, po kterém radní konstatovali, že je výhodnější zajistit obsluhu města zastavením regionálních linek, také nikdy nemělo městskou hromadnou dopravu. To se ale nyní mění.

Zajistí ji dvě linky, na kterých budou jezdit vozy dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí, který v oblasti zajišťuje i regionální autobusovou dopravu. Půjde o minibusy pro patnáct sedících a sedm stojících cestujících. „Budou obsluhovat městské části Kerhartice a Hylváty, přidali jsme zastávky sídliště Štěpnice a Dukla. Zvýší se dostupnost hlavního vlakového nádraží, naší nákupní zóny a ústeckého hřbitova,“ shrnul starosta Petr Hájek (Sdružení Oušťáci). 

Události v regionech: V Ústí nad Orlicí začne od 3. září jezdit MHD (zdroj: ČT24)

Radnice však od počátku hovořila o zkušebním provozu. MHD bude v Ústí nad Orlicí jezdit prozatím rok. Potom město vyhodnotí její přínos, rozhodne se, zda bude autobusy platit i nadále a zda je bude objednávat u externího dopravce, nebo je bude raději provozovat vlastními silami.

V Ústí nad Orlicí žije přibližně 15 tisíc obyvatel, téměř o polovinu více než v Litomyšli, která městskou hromadnou dopravu již má. Autobusy jezdí na třech linkách, některé spoje ale mezi linkami přecházejí. Spoje litomyšlské MHD nemají pravidelné intervaly, jezdí hlavně ráno a odpoledne, podle řidiče Zdeňka Hanuse jezdí hlavně školáci a důchodci. 

Tři linky MHD má v Pardubickém kraji i ještě menší město – osmitisícová Polička. Jde o okružní linky, na kterých jezdí hrstka spojů v ranní a odpolední špičce. V Litomyšli i Poličce jezdí MHD pouze v pracovní dny.

Víkendový provoz ve své MHD naopak má Přelouč. V Ústí nad Orlicí na něj zřejmě také dojde. Jízdní řády ještě dopravce ani městský úřad nezveřejnil, autobusy by ale měly být v provozu v sobotu dopoledne a neděli odpoledne. V pracovní dny by potom měly jezdit autobusy každou hodinu za desetikorunové jízdné. Radnice pak doplatí další dva miliony korun za rok.

Konkrétní rozsah dopravy zatím není zřejmý v dalším připravovaném provozu v Pardubickém kraji, který připravuje radnice Moravské Třebové. Autobusy by měly začít jezdit na podzim 2018. „Dopravní obslužnost okrajových částí města není úplně ideální a chceme tomu trochu pomoci,“ zdůvodnil potřebu MHD starosta Miloš Izák (ČSSD).

Kromě Litomyšle, Poličky, Přelouče a v budoucnu též Ústí nad Orlicí a Moravské Třebové jezdí v Pardubickém kraji MHD také v obou největších městech – dvacetitisícové Chrudimi a v Pardubicích. Krajské město má vedle autobusových linek i trolejbusy.