Hasiči i zdravotníci stále častěji zasahují kvůli bodavému hmyzu. Jeho jed může zabíjet

V posledních dnech se podle severomoravských hasičů výrazně zvýšil počet výjezdů k bodavému hmyzu – ke včelám, vosám i sršňům. „Zatímco v červnu 2017 hasiči v Olomouckém kraji vyjeli celkem 34x likvidovat nebezpečný hmyz, za prvních čtrnáct dní srpna to bylo už v 58 případech,“ poznamenala jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Nyní už své zásahy počítají na sedm desítek.  A více práce mají také zdravotníci. „Nedávno v odlehlé lokalitě Olomouckého kraje pobodaly muže tři včely. Doma ještě stačil říct manželce, že má dechové obtíže a zkolaboval,“ uvedl lékař zdravotnické záchranné služby Petr Šmejkal.

Před dvěma týdny pak při závodě na Těrlické přehradě na Karvinsku zkolabovala po bodnutí hmyzem osmnáctiletá plavkyně. Začala se topit, z vody ji vytáhl přítomný policista.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl ČTK, že alergická reakce pacientky byla bouřlivá. „Udala, že vdechla nebo spolkla vosu a ta ji bodla. Stačila ještě vyslat signál o pomoc, takže byla z vody včas vytažena. Její stav se ale rychle zhoršoval a zakrátko u ní došlo k poruše vědomí a vážným dechovým obtížím,“ dodal.

Nejvíce jedu vypouští sršeň, nejsilnější ale má včela. Jed sršňů je však řádově méně  toxičtější. Sršeň má na druhou stranu delší žihadlo a jeho bodnutí je hlubší a více bolí.
Petr Kočárek
entomolog, Ostravská univerzita

Hacsiková: Hasiči nejsou deratizátoři

Podle Vladimíry Hacsikové vyjíždějí v současnosti hasiči likvidovat roje na veřejná prostranství, když hrozí pobodání dítěte, seniora nebo alergika, nebo v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, dětském hřišti, mateřské školce a podobně.

„Hasiči při likvidaci používají speciální oblečení – mají včelařskou kuklu, nejlépe bílou kombinézu, jejíž barva včely uklidní. Včely jsou velice citlivé na pot, proto je dobré, aby se hasič nepotil, a hlavně se nesmí rychle hýbat,“ doplnila mluvčí, podle níž si však lidé nemají plést hasiče s deratizační společností.

„Nevyjedou k zásahu na požádání každého. Proto si občan musí sám podle svého uvážení vyhodnotit situaci a dobře si rozmyslet, jestli hasiče zavolá, nebo si povolá specializovanou firmu,“ dokončila.