Pražští strážníci mají z nových uniforem vyrážku. Nejhorší je to v horku

Pražští strážníci si stěžují na nové uniformy (zdroj: ČT24)

Pražští strážníci si stěžují na nové uniformy, které dostali loni na podzim. Trička s límečkem nebo kalhoty jsou podle nich ušité z neprodyšných materiálů, což je problém hlavně v létě. Někteří si dokonce stěžují na kožní vyrážky. Podle vedení policie má ale oblečení potřebnou certifikaci a mělo by být zdravotně nezávadné.

„Není pomalu den, kdy by nám někdo nenapsal nebo neposlal fotky, že má s výstrojí problémy,“ řekl České televizi předseda Unie bezpečnostních sborů Richard Krbek. Vyrážku mají strážníci především na nohách a trupu. „Spousta kolegů už kvůli tomu musela navštívit dermatologa,“ dodává jeden z městských policistů.

Zástupce starosty Prahy 9 Adam Vážanský (ODS) si proto na jeden den žluté reflexní policejní tričko oblékl. „Už mě to začíná i svědit a jsem celý mokrý. Za chvíli to rád sundám,“ popsal ve videu na sociální síti své zkušenosti. 

Městští strážníci navíc upozorňují, že trička se praním rychle ničí a opadávají z nich reflexní prvky. Podle vedení pražské městské policie má ale veškerá výstroj všechny certifikáty, které zákon vyžaduje.

„Nad rámec certifikátů jsme si nechávali zpracovat i odborné zdravotní posudky, které říkají, že naše výstrojní součástky jsou absolutně zdravotně nezávadné,“ dodává ředitel pražských strážníků Eduard Šuster.

Odborný posudek si ale na trička a bundy nechala zpracovat i Unie bezpečnostních sborů. Požádala o něj akreditovanou laboratoř ve Zlíně. Podle Krbka z posudku vyplynulo, že barva trička neodpovídá normě pro ochranné prostředky druhé kategorie. „Strážníci by ho neměli ani nosit, protože je při práci neochraňuje tak, jak má,“ dodal.

Nové uniformy se používají téměř rok. Za tu dobu si na kožní potíže oficiálně stěžovalo šest strážníků. Podněty k nové výstroji teď vyhodnocuje pracovní skupina, ve které jsou zastoupeni i řadoví strážníci nebo odborové svazy. Výsledky mají mít v září.