Osoblažsko trápí odliv mladých. Střední školy mají málo studentů

Jak dostat více studentů do malých škol v okrajových částech regionu? Takovou otázku si položilo vedení Moravskoslezského kraje. Právě krajská pokladna totiž musí dlouhodobě dofinancovávat školy v okrajových částech regionu, například na Osoblažsku.

Rušit a slučovat školy zatím ale kraj nechce, zjistila redaktorka České televize Tereza Krumpholzová.

Kapacita střední zemědělské školy v Albrechticích je 400 žáků. „V současné chvíli máme okolo 230 studentů,“ sdělila její ředitelka Lenka Metzlová.

Střední školy s tak malým počtem žáků pak musí dotovat kraj. Ročně až dvaceti miliony korun. „To není dlouhodobě udržitelná situace – kraj tak hledá s vedením škol možnosti, jak přitáhnout více studentů,“ dodala Tereza Krumpholzová.

Podle náměstka hejtmana Stanislava Folwarczného (ODS) je takových škol, které musí kraj dotovat, hned několik. „Jedna je v Albrechticích, pak v Jablunkově a také ve Vítkově a Odrách,“ vyjmenoval.

Vedení kraje se rušení školních zařízení prozatím brání. „Když nebudeme mít školy v odlehlých oblastech, tak se nám budou vylidňovat,“ myslí si Folwarczny.

Moravskoslezský kraj spravuje zhruba 130 střední škol. V důsledku úbytku žáků se už dříve spojily školy v Orlové, v Bruntále, Českém Těšíně a Rýmařově.

  • Osoblažsko (něm. Hotzenplotzer Ländchen, polsky ziemia osobłoska) neboli také Osoblažský výběžek (polsky worek osobłoski nebo cypel osobłoski) je severovýchodním výběžkem okresu Bruntál. Nachází se na severozápadě Moravskoslezského kraje. Tento výběžek České republiky zasahuje do území Polské republiky.
  • Součástí celku Mikroregion - Sdružení obcí Osoblažska je 14 obcí - Bohušov, Dívčí Hrad, Hlinka, Janov, Jindřichov, Liptaň, Město Albrechtice, Osoblaha, Petrovice, Rusín, Slezské Pavlovice, Slezské Rudoltice, Třemešná a Vysoká.