Budou bez bariér: Opavská radnice opraví 21 zastávek MHD

Rekonstrukce zastávek MHD (zdroj: ČT24)

Opavská radnice připravuje rekonstrukci 21 zastávek městské hromadné dopravy. Po stavebních úpravách za zhruba pět milionů korun budou bezbariérové, sdělila mluvčí města Lada Dobrovolná.

Celkem spoje opavského dopravního podniku využívají kolem 220 zastávek. „Po dokončení tohoto projektu budeme mít bezbariérové všechny zastávky na hlavních páteřních tazích, které obyvatelé využívají pro cestu například na úřady, do nákupních center, divadla či na hřbitov,“ uvedl primátorův náměstek Josef Stiborský (KDU-ČSL).

Dodal, že v té souvislosti už tři čtvrtiny vozového parku dopravního podniku tvoří nízkopodlažní trolejbusy a autobusy. Náklady na úpravu zastávek se budou pohybovat kolem pěti milionů korun. Radnice předpokládá, že z 85 procent tuto sumu pokryjí dotace z Evropské unie.

„Stavět se začne v srpnu. Hotovo by mělo být do konce listopadu,“ uvedla Dobrovolná.

„Značení zastávek, které budou rekonstruovány, budou vždy dočasně přesunuty na nejbližší možné místo, další diskomfort by ale cestující neměli pocítit,“ doplnila Lada Dobrovolná. 

Bezbariérové zastávky jsou dnes myslím již běžným standardem. Troufnu si říci, že v Opavě po dokončení této akce budeme mít dořešeny už všechny strategicky důležité zastávky na silnicích 1., 2. a 3. třídy. Pokud se změní podmínky dotačního titulu, chtěli bychom pak v příštím roce upravit i zastávky na komunikacích místních.
Josef Stiborský
náměstek primátora

Opava se počátkem roku zařadila mezi několik málo měst srovnatelné velikosti, které důchodcům nad 70 let umožňují  jezdit městskou hromadnou dopravou zadarmo. Opatření radnici vyjde až na šest milionů korun ročně. Všichni senioři ale budou muset vlastnit přepravní kartu Odiska, s její pomocí si vždy po nastoupení do autobusu či trolejbusu nechají vytisknout jízdenku s nulovou cenou, dodal Josef Stiborský.

Město rovněž připravuje tendr na ekologická vozidla pro MHD. Do soutěže se chce přihlásit také ostravská společnost Ekova Electric, která vyvinula nový dvanáctimetrový trolejbus Electron 12T, který je doplněný o baterie, a může tak jezdit i mimo trakční vedení.