Půl roku od výbuchu v Poličce: Ve strojírnách skončil úklid trosek lisovny trhavin

Události: V Poličských strojírnách odklidili trosky lisovny trhavin (zdroj: ČT24)

V Poličských strojírnách dokončili úklid trosek lisovny, kde v únoru vybuchla trhavina. Exploze tehdy zranila devatenáct lidí včetně zasahujících hasičů. Tři zaměstnanci utrpěli těžké popáleniny. Policejní vyšetřování pokračuje, kriminalisté případ řeší jako ohrožení z nedbalosti.

Z celé budovy zůstala pouze základová deska. V bývalé chodbě, která spojovala lisovnu s jídelnou, jsou i půl roku po výbuchu znát stopy exploze. Na místě zůstaly třeba zbytky hlásičů požáru. Na bourací práce dohlížel pyrotechnik.

Vyšetřovatelé čekají na znalecké posudky, které mají určit výši škody a také příčinu výbuchu, nevylučují ani možné selhání jednoho ze zaměstnanců strojíren. „Případ výbuchu v Poličce je ve fázi prověřování a bude pravděpodobně ukončen v průběhu podzimu,“ uvedla mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová.

Exploze poničila i halu 107, kde už běží výroba bez omezení a modernizuje se. Většina poraněných zaměstnanců už je zpátky v práci, až na dva, kteří utrpěli těžké popáleniny. „Dva zůstávají v domácí péči, ostatní zaměstnanci už pracují na náhradních pracovištích,“ potvrdil ředitel podniku Petr Němec.

Okolí bývalé lisovny trhavin už je bezpečné, na valech u muničních skladů se mohou pást ovce, které nahradily sekačky na trávu. Nová lisovna trhavin by na místě měla vyrůst do dvou let.