Do Vltavy v centru Prahy někdo vylil červenou barvu, prý kvůli komerci v Mánesu

Do Vltavy v centru Prahy někdo vylil červenou barvu, prý kvůli komerci v Mánesu (zdroj: ČT24)

Vltava v centru Prahy se zbarvila do ruda. Několik osob vlilo u Mánesu do řeky barvu, polili při tom i fasádu nedávno zrekonstruovaného domu. Umístili na něj také cedulky s nápisem „Mánes krvácí, začíná smrdět“. K akci se přihlásila skupina, která kritizuje způsob využívání objektu. Policisté už incident prověřují.

Údajní iniciátoři, kteří vystupují jako „umělecká skupina Bolt958“, prý chtějí činem upozornit na to, že slavný dům slouží spíše komerčním akcím než umělcům.

„Mánes má sloužit umělcům, avšak v současné době je spíše rozděluje. V prostorách výstavní síně se střídají komerční akce typu výstavy Playstation, Ferrari a nebo momentálně prodejna Reebok s tělocvičnou,“ stojí v prohlášení.

Vltava u Mánesa se zbarvila do ruda
Zdroj: „Bolt 958“

Akcí prý chtějí vyvolat debatu, která by mohla vyústit v jiné řešení než pronajímání budovy ke komerčním účelům. „Věříme, že město by si mělo vážit starých tradic, chtít, aby byla zachována prestiž této budovy a nenechat ji kolemjdoucími vnímat jako reklamní výkladní skříň.“

Červená skvrna na Vltavě
Zdroj: „Bolt 958“

Podle prvních analýz hasičů se dostala do Vltavy vodou ředitelná barva, která se v řece postupně rozpustí. „Naši chemici tam udělali rychlý rozbor. Zjistili, že látka není v databázi nebezpečných látek a že by tedy neměla být životnímu prostředí nebezpečná,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Záležitostí se už zabývá také policie, potvrdil její mluvčí Tomáš Hulan.

Cedulky s nápisem „Mánes krvácí, začíná smrdět“
Zdroj: „Bolt 958“

Budovu s výstavní síní provozuje Nadace českého výtvarného umění, které památku přiřkly po letech sporů soudy. Neuznaly nástupnictví spolku Mánes, který obnovil svou činnost po roce 1989. Nadace čelila v minulých letech kritice části výtvarné obce, že s výtvarnou scénou nekomunikuje, nehospodárně nakládá se svým majetkem, její správní rada není volena transparentně a nenechá mezi sebe vstoupit zástupce mladší generace výtvarníků.

  • Budova Spolku výtvarných umělců Mánes (zkráceně Mánes) je komplex funkcionalistických staveb z konce 20. let minulého století. Propojuje Masarykovo nábřeží na pravém břehu Vltavy se Slovanským ostrovem-Žofínem. Stojí v těsné blízkosti Šítkovské vodárenské věže a spolu s ní je zapsána v Seznamu kulturních památek ČR a chráněna jako nemovitá památka. 
  • Při rekonstrukci v 80. letech byla porušena původní dispozice budovy včetně dobového interiéru. Obnoveny byly pouze kubistické fresky Emila Filly na stropě v prostoru restaurace. Spodní stavba opravena nebyla. V roce 1995 byl vyhlášen havarijní stav budovy, následovala částečná rekonstrukce.
  • Rozsáhlá rekonstrukce proběhla až v letech 2012–2014. Jejím cílem bylo navrátit budově i jejím vnitřním prostorům původní prvorepublikovou podobu, ovšem s moderními technologiemi a bezbariérovým přístupem. Mánes měl navázat na slavnou historii a opět se stát domem umění a centrem kulturního a společenského života.