Větrná smršť poškodila lesy na východě Čech, do některých se nesmí

Větrná smršť poškodila lesy na východě Čech (zdroj: ČT24)

Větrná smršť na východě Čech neškodila jenom v obcích. Lesy ČR hlásí ztrátu 25 milionů korun a zároveň vyzývají obyvatele, aby do poškozených lesů nevstupovali – hrozí nebezpečí pádu větví i celých stromů. Některé revíry se rozhodly vstup do zasažených oblastí rovnou zakázat – třeba u Dvora Králové nad Labem nebo na Náchodsku.

Jedním z nejpoškozenějších je les mezi obcemi Choustníkovo Hradiště a Kohoutov na Trutnovsku. Lesní správa ze Dvora Králové nad Labem napočítala už dvacet tisíc kubíků poničeného dřeva – to je množství, které by se vešlo na zhruba 650 nákladních aut.

„Poškození lesů může být ještě větší. Teď jsou to první odhady. Naši revírníci jsou v terénu a prověřují, jaká je situace,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Tam, kde je to nejhorší, se postupně začínají objevovat cedule se zákazy vstupu. Jedny z prvních lesníci umisťují právě v okolí Choustníkova Hradiště.

„Tím, že je narušen kořenový systém, může dojít k neočekávanému pádu stromů, způsobenému jakýmkoliv poryvem větru,“ vysvětluje Martin Záveský z Lesní správy Dvůr Králové nad Labem.

V Jaroměři mluví o historicky největších škodách na lesním majetku
Zdroj: ČT24

Zákaz vstupu musí schválit jednotlivé městské úřady. „Vzhledem k rozsahu škod v lesích je v takovýchto případech zákaz vstupu naprosto logickým opatřením. Je potřeba si uvědomit, že lidem hrozí reálné nebezpečí,“ říká mluvčí Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem Miroslava Kameníková.

Lesníci předpokládají, že se omezení pro turisty nebude počítat jen na týdny, ale rovnou na měsíce. „Do konce letošního roku, než bude zpracována kalamita,“ odhaduje délku trvání zákazu Martin Záveský.

Poškozeny byly nejenom státní lesy, ale také řada obecních. Zákaz vstupu do některých lokalit například připravuje město Jaroměř. Tam dokonce mluví o historicky největších škodách na lesním majetku.