Léta šikanoval nájemníky, kterým v zimě vypínal topení. Před vězením utekl

Čtyřiatřicetiletý Jakub Smolík odsouzený pravomocně k nepodmíněnému trestu za letité šikanování nájemníků svého bytového domu ve Frýdku-Místku se skrývá. Nenastoupil do vězení a vyhýbá se dalším soudním jednáním.

V pondělí na něj proto soudkyně Krajského soudu v Ostravě vydala zatykač. Potvrdila mluvčí soudu Lucie Olšarová. Podle redaktora České televize Jiřího Loučky soudkyně proces přibližně po půl hodině odročila. Hlavní líčení bude pokračovat za měsíc.

Na úvod pondělního jednání soudkyně oznámila, že na Jakuba Smolíka vydala zatykač za maření soudního jednání. Smolík totiž obelhal psychiatra, který mu uvěřil, že kvůli špatnému psychickému stavu nemůže před soud. Potvrdil to znalecký posudek.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Bývalý profesionální hasič Smolík jako majitel domu na Malém náměstí ve Frýdku-Místku několik let netopil nájemníkům bytového domu. Poprvé přívod tepla odpojil v roce 2014. Tvrdil, že obyvatelé bytů platí příliš nízké zálohy. Někteří prý dokonce dlužili. Nájemníci to ale odmítali a obrátili se na soud.

Letos v červnu spor skončil rozhodnutím odvolacího senátu krajského soudu, který Smolíkovi potvrdil za šikanu nájemníků tříletý nepodmíněný trest. Rozsudek nabyl právní moci a 24. června převzal Smolík výzvu k nástupu do vězení. 

„Čekala jsem, jestli dobrovolně nastoupí do výkonu trestu. To se nestalo,“ řekla soudkyně Krajského soudu v Ostravě, která řeší další trestní kauzu Smolíka. V ní jde především o to, jak dům s byty ve Frýdku-Místku získal. Podle obžaloby to bylo podvodem.

Společně s ním čelí obžalobě i Smolíkův blízký příbuzný a frýdecko-místecký advokát. Tím, že k soudu hlavní obžalovaný nepřišel, předsedkyně senátu hlavní líčení odročila na 14. září. „Bude potřeba vyčkat na zatčení pana Smolíka,“ řekla.

Kromě tohoto případu je Smolík souzen i v další kauze. Je podezřelý, že ještě jako dobrovolný hasič zpronevěřil peníze sboru určené na dokončení hasičské zbrojnice. Převedl je na účet firmy svého příbuzného, která stavbu nedokončila

Na dostavbu hasičské zbrojnice přijal miliony (zdroj: ČT24)