Silnice v Křemži spadla, než ji silničáři stihli opravit

Události v regionech: Vlivem podmáčené půdy se sesunul svah, zeď a část silnice v Křemži (zdroj: ČT24)

Pod silnicí v Křemži, která byla kvůli havarijnímu stavu uzavřená již od května, se definitivně utrhl svah. I když se svah, opěrná zeď a část silnice sesunuly na schodiště dole, nikomu se při sesuvu nic nestalo. Oprava ale bude nyní potřeba dvojí. Než dojde na dlouhodobě připravovanou rekonstrukci, bude potřeba nestabilní stav a také domy v okolí zabezpečit a zkontrolovat, aby je těžká technika během opravy silnice nepoškodila.

Sesuv svahu, po kterém stoupá silnice od Křemžského potoka na náměstí, přišel po deštích, které v posledních dnech skrápěly jižní Čechy. Ty ale byly jen poslední kapkou – nebo spíše posledním množstvím kapek – které jen stvrdily to, co již delší dobu vážně hrozilo. Krajští silničáři to dobře věděli, kvůli nebezpečí uzavřeli silnici již v květnu.

Než ale stihli vyprojektovat a vysoutěžit opravu, došlo k nejhoršímu. „Velká rána, kouř a šlo to dolů. Kdyby tam někdo šel, tak by nestačil ani zařvat, jak to bylo rychlé,“ popsal Petr Lindenthal, který bydlí hned u místa sesuvu.

Sesuv se obešel bez zranění, přestože se zeď, o niž se silnice opírala, zřítila přímo na schody, kterými si lidé ze spodní části Křemže krátili cestu do centra – i přesto, že vstup sem byl zakázaný. 

Silničáři ujišťují obyvatelé domů u propadlé silnice, že jsou v bezpečí, žádné další sesuvy nehrozí. Naopak správa komunikace svah v nejbližších dnech zabezpečí. Potom již začne samotná oprava, domy však ještě před jejím zahájením náročné rekonstrukce prohlédnou statici, aby je práce a těžká technika nepoškodily.

Sanace svahu a oprava silnice bude stát 60 milionů. Práce ale začnou až na podzim a potrvají deset měsíců, pravděpodobně tedy do příštích prázdnin. Podle ředitele SÚS Jihočeského kraje Jana Štíchy bude znovu postavená silnice širší, zároveň vznikne i nová kanalizace a vodovod.