Západočeské muzeum zavřelo. Kvůli stropu a poprvé po dvaceti letech

Západočeské muzeum se uzavřelo, rekonstruuje strop (zdroj: ČT24)

Západočeské muzeum na Anglickém nábřeží v Plzni se na celé léto uzavřelo veřejnosti. Důvodem jsou opravy vstupní haly a především restaurování více než stoletého kazetového stropu, který odbornou péčí prochází vůbec poprvé. Objekt se návštěvníkům znovu otevře po prázdninách.

Výstavní novorenesanční budova vlastivědného muzea vyrostla na rohu dnešních Šafaříkových a Kopeckého sadů na samém sklonku devatenáctého století. Za dekorativní práce, sochařskou i štukovou výzdobu zodpovídal český sochař Celda Klouček, který podle projektu architekta Josefa Škorpila zhotovil ve vstupní hale i kazetový strop.

Samotná budova muzea prošla rozsáhlou rekonstrukcí v průběhu 80. a 90. let a návštěvníky po dlouhé uzavírce uvítala v roce 1998. Sádrový fládrovaný strop, který imituje dřevěnou kontstrukci, ale nyní zažívá čištění a zpevňování vůbec poprvé – po 116 letech.

Do konce srpna

„Vlivem vlhkosti došlo k lokálnímu poškození fládrů na stropě. Po probíhající barevné retuši přijdou ještě další dvě, protože musíme dosáhnout správného odstínu. Poté dojde k pročárkování tmavší barvou, aby se dokreslila imitace dřeva,“ uvedl restaurátor Jiří Dyntera.

Restaurátoři pracují na lešení ve výšce sedmi metrů. Všechny práce včetně malování schodiště musí být hotovy do konce srpna, kdy se chce muzeum otevřít veřejnosti i programům pro školy. Lákat bude mimo jiné na výstavu kreseb Boba Dylana. „Na podzim připravujeme také otevření poslední expozice, to je expozice uměleckého řemesla a užitého umění,“ doplnil muzejní ředitel František Frýda.