Praha čelí kritice za pomalé čerpání dotací. Může přijít o miliardy

Ministerstvo kritizuje Prahu, že nečerpá evropské dotace (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj kritizuje hlavní město, že nečerpá evropské dotace. Pokud stav nenapraví, může o peníze úplně přijít. Vedení Prahy ale s výhradami nesouhlasí. Tvrdí, že už je aktivnější než před několika měsíci.

Metropole má svůj vlastní operační program. Peníze z něj může použít například na lepší parkování, boj proti chudobě nebo opravy škol. Polovinu zdrojů na projekty ale vždy musí dát ze svého.

Podle údajů k 30. červnu bylo předloženo 619 žádostí za 3,3 miliardy korun. Schváleno ale bylo jen 160 žádostí za 669 milionů a proplacena jen necelá tři procenta z operačního programu. Ministryně Karla Šlechtová (nestr. za ANO) upozorňuje, že se peníze určené pro Prahu nedají rozdělit do jiných programů: „Pokud by se nedočerpaly, je to velmi špatný signál.“

Praha ale tvrdí, že nyní už má předložené žádosti za více než šest miliard korun. „Předpokládám, že do konce tohoto roku dojde ke značnému zlepšení,“ řekla České televizi radní Irena Ropková (ČSSD). Čerpání chce navíc město zrychlit i tím, že stovky milionů přerozdělí do oblastí, kde vypracování projektů netrvá měsíce a není technologicky náročné.

„100 až 200 milionů korun bychom chtěli prioritně přesunout do oblasti školství, která je v tuto chvíli již téměř přečerpaná,“ uvedla Ropková. Peníze půjdou na budování nových kapacit v mateřských i základních školách a na modernizaci učeben.

Parkoviště P+R z fondů nebudou

Přerozdělování se dotkne i dopravy. Kvůli náročnosti projektů se naopak odkládá vybudování parkovišť P+R v Radotíně a na Černém Mostě. Evropské peníze místo toho zamíří na elektromobilitu. Ropková nicméně uklidňuje, že parkoviště vzniknou, jen budou financovány později z rozpočtu hlavního města.

Přidat v čerpání evropských peněz nemá ovšem jen Praha, ale i ministerstva. Na konci srpna chce resort Šlechtové udělat první kontroly. Během září pak chce mít jasno, kam peníze půjdou, případně mezi jakými fondy by se mohly přesouvat.