Muži prodali stovky litrů alkoholu s jedovatým metanolem. Jeden jde do vězení, dva dostali podmínku

Soud ve Zlíně vynesl rozsudek nad třemi aktéry metanolové kauzy. Jeden stráví ve vězení 4 roky, dva obchodníci s otráveným alkoholem dostali podmínky. Muži prodali stovky litrů otráveného alkoholu.

Daniel Rafaj ze Zádveřic-Rakové dostal čtyři roky vězení, Zdeněk Kopl z Vizovic dvouletou podmínku a Petr Veselý z Uherského Brodu tříletou podmínku.

Devětašedesátiletý Kopl podle obžaloby převzal na přelomu srpna a září 2012 za účelem zisku od hlavního distributora otrávené směsi Jiřího Vaculy v Podkopné Lhotě asi 2000 litrů směsi metanolu a etanolu. Policii se nepodařilo přesně zjistit, jak s ní Kopl naložil.

Soud trestal aktéry metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Osmačtyřicetiletý Rafaj obchodoval zhruba od roku 2010 s nelegálním alkoholem. Podle obžaloby si ho opatřil i na přelomu srpna a září 2012, kdy směs kontaminovanou metanolem použil k výrobě nejméně 360 litrů slivovice. V září ji pak prodal či dal neznámému počtu lidí, z nichž několik utrpělo těžkou újmu na zdraví. Rafaj vinu přiznal a svého jednání litoval.

Události: Dopady metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Sedmatřicetiletý Veselý byl Rafajovým zákazníkem a 8. září 2012 od něj odebral asi 120 litrů slivovice kontaminované metanolem. Nabízel ji přes internet i jinou inzercí a několika lidem ji prodal. Veselý podle obžaloby přivodil těžkou újmu na zdraví dvěma zákazníkům. U soudu řekl, že se domníval, že kupuje slivovici z legální pálenice, a že nikomu nechtěl ublížit.

Všichni tři muži původně figurovali mezi 31 lidmi obžalovanými v hlavní větvi metanolové kauzy. Krajský soud ale jejich případy poslal k okresnímu soudu. Míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela byli už dříve odsouzeni na doživotí, hlavní distributor Vacula přijal patnáctiletý trest. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

  • Metanol je zákeřný zabiják, protože se nedá poznat podle chuti ani vůně.
  • Prvním znakem otravy je stav podobný opilosti, při silnější otravě pak ale nastupuje intoxikace, postiženému začíná být špatně, následuje ztráta zraku až upadnutí do kómatu.
  • Sám metanol toxický není, tělo jej ale nedokáže zpracovat, naopak při jeho metabolizaci vznikají toxické látky – nejprve formaldehyd a následně kyselina mravenčí. Ty mohou způsobit poškození organismu, rozvrat vnitřního prostředí až smrt. 
  • Jako první pomoc je doporučeno podání kvalitního alkoholu (etanolu) a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Etylalkohol působí jako protijed, obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a vytvářející zplodiny, které tělu škodí. 
  • Pokud se namíchá etanol a metanol přímo ve směsi, negativní působení jedu se nevyruší.