Protipovodňová ochrana versus vzrostlé lípy. Kácení v Žamberku vyvolává kritiku

Nová zeď má město ochránit až před 30letou vodou (zdroj: ČT24)

Kvůli výstavbě protipovodňové ochrany se v Žamberku na Orlickoústecku musí pokácet asi 170 vzrostlých stromů. Jejich kořeny by totiž překážely výstavbě protipovodňové zdi. Někteří lidé ale takto velké kácení kritizují, podle nich měli projektanti vymyslet jiné řešení. Protipovodňová ochrana Žamberka vyjde na 85 milionů korun a hotová by měla být do tří let.

Divoká Orlice se ve městě naposledy rozlila před 17 lety, tehdy měli místní vodu ve svých domech až do výšky jednoho metru. Nová zeď by měla Žamberk ochránit před dvaceti- až třicetiletou vodou.

Jenže za oběť protipovodňovým opatřením už padlo asi 70 stromů, další stovka pak má jít k zemi zřejmě během podzimu, a to včetně staré lipové aleje. Vedení města se hájí, že se snažilo co nejvíce stromů zachránit.

„Pochopitelně jsme hledali řešení: hledali jsme ho i s agenturou přírody z Pardubic, hledali jsme ho s naším životním prostředím, s životním prostředím z krajského úřadu,“ vysvětluje vedoucí odboru ochrany a krizového řízení Vladimír Fikejz.

Následky poslední větší povodně ve městě
Zdroj: ČT24

Někteří obyvatelé však podobu protipovodňové ochrany kritizují, podle nich by stačilo vyčistit a prohloubit koryto řeky. Toto řešení ale zavrhlo Povodí Labe: „Měřením je doloženo, že koryto zanesené není. Navíc je to nereálné i z hlediska podélné a příčné stabilizace toku,“ vysvětluje Marcel Chmelík z technického dozoru povodí. 

Podle vedení města si na kácení nejvíce stěžují chalupáři. Naopak nevadí tolik těm, kteří s mohutnými lípami přímo sousedí. „Jsem ráda, že se ty lípy skácej, protože mi tady chybí televizní signál,“ vysvětluje Helena Stará, která bydlí hned u řeky.