Čunek vyhlásí kvůli prasečímu moru další zákaz. Lidé nesmí do lesů v centru nákazy

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásí kvůli africkému moru prasat zákaz vstupu lidí do oblasti ohniska nákazy na Zlínsku. Opatření má začít platit ve středu. Myslivci navíc dostanou vyšší částky za odlovená prasata.

Výjimky budou mít lesníci a některé další skupiny. Doposud do oblasti nesměli lidé se zvířaty. Opatření má zamezit plašení a následnému rozprchnutí nakažených divočáků.

„Tam, kde dosud byly cedule zakazující vstup se psy, budou nyní cedule s úplným zákazem vstupu. Na jeho dodržování bude dohlížet policie,“ uvedl hejtman Jiří Čunek. Zákaz má platit zatím do konce srpna, tedy stejně dlouho jako stav nebezpečí, který kvůli africkému moru 31. července Čunek na území Zlínského kraje na měsíc vyhlásil. 

Hejtman Čunek vysvětluje nová opatření proti moru (zdroj: ČT24)

„Koncem měsíce srpna divočáci začínají migrovat do jiných oblastí za jinými potravinami. My je proto potřebujeme přirozeně zadržet v území tím, že se zde bude zakrmovat a postupně se budou odchytávat,“ zdůvodnil zákaz vstupu Čunek.

Hejtman zároveň potvrdil, že bude myslivcům v okrese Zlín mimo ohnisko nákazy zvýšeno zástřelné za uloveného divočáka z 1000 na 2000 korun. Další peníze dostávají myslivci od kafilérií, které ulovená divoká prasata zpracovávají.

Hejtmanství od středy také hodlá začít s nákupem chladicích boxů pro myslivecká sdružení působící v ohnisku nákazy. Sloužit mají k uchovávání ulovených divočáků, vejdou se do nich tři až čtyři kusy. Když se prokáže, že zastřelená divoká prasata nemají africký mor, budou je moci myslivci nově využít ke spotřebě. 

  • Zákaz vstupu lidí se bude týkat oblasti o rozloze zhruba 50 kilometrů čtverečních vymezené katastry měst a obcí Lípa, Slušovice, Březová, Lukov, Fryšták a Zlín.
  • Zákaz vstupu má platit minimálně do 29. srpna.
  • Pod hrozbou vysokých pokut ho budou kontrolovat policisté.

„Státní veterinární správa zabezpečí, že laboratoře budou fungovat do čtyřiadvaceti hodin,“ uvedl Čunek s tím, že možnost zavedení opatření ještě musejí ověřit veterináři. Nakoupeno podle něj má být asi sedmašedesát chladicích boxů za šest až sedm milionů korun. Opatření mají myslivce motivovat ke zvýšenému odlovu divokých prasat na Zlínsku.

Od středy začne Zlínský kraj dále nakupovat klece k odlovu divočáků v zamořeném území. „Chceme odchytit co nejvíce prasat,“ řekl Čunek.

Události: Ohradník kvůli nákaze morem je hotov (zdroj: ČT24)