Z Arménie do Japonska. I po takové trase měl gang pašovat pervitin

Výrobci pervitinu před soudem (zdroj: ČT24)

Mezinárodní gang, který měl vozit pervitin z Arménie do Japonska a z Turecka do Anglie, stanul před ostravským krajským soudem. Během půl roku se členové gangu podle žalobkyně nejméně čtyřikrát pokusili propašovat drogy za nejméně sedm milionů korun.

Podle redaktora České televize Jiřího Loučky obžalovaní tvrdili, že s pašováním pervitinu nemají nic společného.

Dva z nich dodali, že netušili, že v kufrech byla dvojitá výztuž, která ukrývala pervitin. Drogy se měli snažit propašovat celkem čtyřikrát. Pokaždé mělo jít podle žalobkyně o dvě až tři kila pervitinu.

Hlavní obžalovaný Ludovít Socha ze Slovenska se po přečtení obžaloby začal v soudní síni hlasitě vymezovat proti žalobkyni, nechal se odvést zpátky do vazby a odmítl další účast u soudního procesu, který přirovnal k cirkusu.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Socha u soudu uvedl, že by chtěl být souzen v Anglii. Tamní justice ho však vydala do Česka. Jeho výtky už dříve zamítl vrchní a nejvyšší soud. Sochovi navíc za jeho údajné drogové delikty hrozí doživotí na Slovensku.

Nedávné zátahy proti výrobcům pervitinu

Velkou skupinu výrobců pervitinu odhalili čeští kriminalisté podle dostupných informací letos v červnu. Zadrželi tehdy 17 lidí, kteří byli obviněni kvůli dodávkám chemikálií pro výrobu pervitinu a výstavbě velkých laboratoří k vaření této drogy v Česku. Laboratoře podle odhadů policie vyrobily několik tun pervitinu. Obviněným hrozí až 12 let vězení.

Loni v červenci pak české a švédské protidrogové policejní týmy zatkly sedm lidí kvůli rozsáhlé výrobě amfetaminu. V Česku byla odhalena první laboratoř, která sloužila k výrobě této drogy. Podle znalců se v ní vyrobilo nejméně 3,5 tuny amfetaminu, jehož prodej by ve Švédsku vynesl téměř jednu miliardu korun. Droga z Česka zásobovala velkou část skandinávské země.

Počátkem téhož roku čeští kriminalisté obvinili ve spolupráci s polskými kolegy 19 lidí podezřelých z velkovýroby pervitinu. Při vyšetřování zajistila policie 50 kilogramů drogy, 11 milionů korun v hotovosti a více než deset aut.