Stánky s občerstvením měly z Václavského náměstí dávno zmizet, buřty ale prodávají dál

Události: Stánky na Václavském náměstí dál zůstávají (zdroj: ČT24)

Většina stánků s občerstvením na Václavském náměstí je bez smlouvy. Už před sedmi měsíci měly některé kiosky z centra Prahy zmizet. Magistrát majitelům zrušil nájemní smlouvu kvůli plánované rekonstrukci náměstí. Přesto jsou čtyři z nich dál v provozu. Vedení města teď čeká na rozhodnutí soudů a případnou exekuci.

Magistrát tvrdí, že stánky sám odvézt nemůže a majitele nemůže ani pokutovat. „Nemůžeme ty stánky sami od sebe vyklidit, musíme čekat na rozhodnutí soudu a můžeme je vyklidit pouze za účasti exekutora,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Vladimír Řepka.

„Jakmile bude mít soudní rozhodnutí o povinnosti vyklidit příslušnou část Václavského náměstí, bude to pravomocné a vykonatelné, může podat návrh na provedení exekuce,“ popisuje cestu viceprezident exekutorské komory Vladimír Plášil.

Majitel chce stánky provozovat až do začátku rekonstrukce náměstí

Stánky na Václavském náměstí stále nabízejí klobásy
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Situace už trvá několik měsíců. O vyklízení zatím majitel neuvažuje. Shání další zaměstnance a ti stávající o případném ukončení provozu nic neví. „Firma s téměř třicetiletou historií, která tuto tradici vybudovala, by měla stánky provozovat alespoň do revitalizace Václavského náměstí,“ tvrdí majitel stánků Milan Janeček.

Sankce pro majitele jsou minimální – povinnost platit obvyklý nájem a případné náklady soudního řízení. Václavské náměstí přitom patří mezi nejlukrativnější obchodní místa v Praze.

Podle odborníků je ale i další způsob, jak stánky odstranit, a to návrh na předběžné opatření. „Probíhá podstatně rychleji než samotná žaloba. Soudy jsou o něm povinni rozhodovat do sedmi dní od podání návrhu,“ říká advokát Ondřej Bultas.

Tuto možnost magistrát nevyužil. Připouští ale, že je to do budoucna jedna z variant. Není tak jasné ani to, jestli se stánky podaří vyklidit do plánované rekonstrukce Václavského náměstí, která má začít příští rok. Právě kvůli ní se přitom magistrát loni rozhodl některé stánky zrušit.