Sucho pomohlo množení kůrovce, na Šumavě lesníci zdvojnásobili těžbu

Sucho pomáhá množení kůrovce na Šumavě (zdroj: ČT24)

Stromů napadených kůrovcem je letos na Šumavě dvakrát víc než loni. Masivnějšímu šíření lýkožrouta smrkového napomáhají hlavně sucho a vysoké teploty. Lesníci už vytěžili 20 tisíc napadených stromů a dalších 6 tisíc mají připravených k pokácení.

Lesník Michal Vokurka teď musí stromy mezi Kvildou a Modravou kontrolovat každý den. Ty napadené hned označí v GPS databázi, budou se muset pokácet. „Denně zkontroluji tak sto hektarů lesa, a v současné době mám označeno osmdesát kůrovcových stromů,“ říká.

Oproti loňskému roku je výskyt kůrovce na Šumavě dvojnásobný. Od začátku roku správa parku vytěžila téměř 20 tisíc stromů napadených kůrovcem a zdaleka nekončí. Může za to hlavně sucho a horké léto.

„V národním parku k tomu navíc přispívá ještě to, že na určitých částech se z důvodu ochrany přírody nezpracovávají kůrovcem napadnené stromy, jako třeba v oblasti  Pramenů Vltavy,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel.

Na Šumavě je k pokácení označeno ještě dalších šest tisíc napadených stromů. Nejvíce v oblasti Českých Žlebů nebo Prášil a Kvildy.