Letní turistická sezona je v polovině. Hoteliéři si mnou ruce nad výdělky

Události: Letní sezona v polovině (zdroj: ČT24)

Statistiky Asociace českých cestovních kanceláří hovoří jasně. Podle nich zájem o dovolenou v tuzemsku letos vzrostl o třicet procent. Do informačního centra pod beskydskou Lysou horou každý den přijde pro radu až 70 turistů – převážně Čechů.

„Letos tu sezonu zatím hodnotím jako velmi úspěšnou, lidé podle mě chtějí zůstávat v České republice, a to z různých důvodů,“ domnívá se Roman Horváth, majitel hotelu Freud v Ostravici.

Češi mají také zájem o delší pobyty. Dříve jezdívali častěji na dvě noci, teď si rádi rezervují ubytování v průměru na čtyři až pět dní, zjistila redaktorka České televize Tereza Krumpholzová.

Plně obsazeno nemají jen beskydská ubytovací zařízení. Stejná situace panuje i ve zrekonstruovaném mlýně poblíž Opavy, kde se přes týden ubytovávají zaměstnanci na služebních cestách.

„Máme zaplněny i veškeré víkendy, zejména svatbami,“ dodala marketingová manažerka střediska.

Region láká turisty na novinky i hudbu

Nejvíce navštěvovaná místa v Moravskoslezském kraji připravila na letní prázdniny řadu novinek i pestrý program, často zaměřený na děti. Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji a jedním z nejoblíbenějších v Česku je podle agentury CzechTourism už několik let industriální areál Dolní oblast Vítkovic (DOV) společně s Landek Parkem v Ostravě. Kromě řady hudebních festivalů tam lákají návštěvníky prohlídky bývalých vysokých pecí či vyhlídka z věže Bolt Tower a hlavně děti velký a malý Svět techniky.

V Dolní oblasti se nedávno konal i festival Colours of Ostrava, který ročně láká desetitisíce návštěvníků z celého Česka, ale i zahraničí. „1. července začalo DOVáděj v DOVu po celé léto. To je hezká akce, kde rodiny s dětmi, samozřejmě i další zájemci, budou moci přicházet opakovaně do Světa techniky, Malého světa techniky a na Landek Park a budou mít pak systém slev, a dokonce i některé návštěvy zdarma,“ řekla mluvčí DOV Eva Kijonková.

Kvůli zájmu rodin s dětmi se o prázdninách Dětský svět ve Velkém světě techniky nově otevírá už od 09:00.

Tahákem jsou zvířata

Velkou návštěvností se může chlubit také ostravská zoo, kam už letos přišlo na 200 000 lidí. V sezoně nabízí tradiční ukázky krmení zvířat, každou sobotu v 11:00 a 14:00 komentované prohlídky skleníků nebo večerní prohlídky. Se zájmem návštěvníků ale souvisí, že zejména o víkendech jsou parkoviště beznadějně plná a kde zaparkovat není ani v okolí zahrady.

„Jsme domluveni s nedalekou Revírní bratrskou pokladnou, že o víkendech umožní našim návštěvníkům parkování na svém parkovišti,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková. Problémy s parkováním u zoo by měl v budoucnu pomoci vyřešit parkovací dům, jehož stavba se ale teprve připravuje.

Novinky mají na sezonu nachystány i historické památky. Pěchotní srub MO-S5 Na Trati v Bohumíně na Karvinsku například nabídne noční prohlídky. Večerní prohlídky lze absolvovat také na zámku Linhartovy na Bruntálsku, který své každoročně obměňované expozice zaměřuje především na děti. V bývalém černouhelném Dole Michal v Ostravě se zase expozice rozšířila o pokladnu, kde se horníkům každý týden vyplácely mzdy.

Návštěvníci mají zájem také o historii a přírodu

Na jednom z nejkrásnějších tuzemských zámků v Hradci nad Moravicí na Opavsku probíhá rozsáhlá rekonstrukce nádvoří, budov a střechy, která ale návštěvníky zatím nijak neomezuje.

„Lešení je sice vidět, pěkné není, ale zatím fungujeme bez omezení,“ uvedl kastelán zámku Radomír Přibyla. Návštěvníkům je uzavřeno pouze nádvoří Červeného zámku. „Prohlídkových okruhů v Bílém zámku se oprava nijak nedotýká,“ řekl kastelán. Dodal, že novinkou bude speciální okruh, který bude zahrnovat to nejlepší z obou dosud nabízených.

K nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji patří nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysá hora. Od tohoto víkendu tam lze opět absolvovat komentované výšlapy s názvem Lysohorská nej, které pořádá Beskydské informační centrum Frýdek-Místek (BIC). Jsou vhodné pro celé rodiny. 

Loni byl o výstupy velký zájem. S naším průvodcem mohou chodit maximálně pětadvacetičlenné skupiny, proto je vhodné se hned teď podívat, který termín by se vám hodil, a registrovat se na něj.
Dagmar Janovská
BIC

Pro fajnšmekry připravilo BIC výšlap, na kterém turisty doprovází kromě průvodce také lašský král s ozbrojeným doprovodem a cestou se všichni setkají i se zbojníkem Ondrášem a jeho družinou. Pro širokou veřejnost se ale ukázkový výstup koná jen jednou v sezoně, a to 18. července.