Na Zlínsku bude kvůli nakaženým divočákům mimořádný stav. 45 kilometrů uzavře elektrický ohradník

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek vyhlásí na žádost ministra zemědělství Mariana Jurečky kvůli africkému moru prasat mimořádný stav. Bude tak možné zamořené území lépe chránit. Čunek potvrdil, že k vyhlášení dojde v pondělí.

Ministr o žádosti informoval na svém twitteru.   „Po dnešním jednání s odborníky jsem požádal hejtmana Zlínského kraje, aby vyhlásil mimořádný stav, abychom mohli zamořené území lépe chranit,“ uvedl ministr.

Podle Jurečky se zvažuje i zákaz vstupu na dotčené území. Lokalita zhruba 20 kilometrů čtverečních bude oplocena elektrickým ohradníkem. „Mimořádný stav nám umožní, abychom ohradník mohli instalovat, abychom potom v součinnosti se záchranným systémem, případně s policií nebo armádou je mohli kontrolovat. Proto to potřebujeme,“ řekl ministr.

Hejtman Čunek jednal o vyhlášení mimořádného stavu v Praze. Hejtman ze zákona může vyhlásit na území celého kraje nebo jeho části stav nebezpečí a to maximálně na 30 dní. S případným prodloužením by už musela souhlasit i vláda.

„Momentálně o věci jednám se zástupci ministerstva zemědělství, veterináři a dalšími lidmi v  Praze. Potřebuji znát veškeré podrobnosti,“ řekl Čunek.

Kraj zastoupí při vyhlášení vládu

V podobných případech, kdy nejde o ohrožení života ani zdraví lidí, by však podle něj měla o vyhlášení mimořádného stavu rozhodovat vláda, nikoli kraj. „Vláda ale údajně zasedá až 21. srpna. Když se neumí sejít kvůli tak vážné věci, tak to uděláme my,“ řekl ČTK Čunek.

Státní veterinární správa eviduje k dnešku 113 nalezených uhynulých divokých prasat. Testy zatím prokázaly virus u 67 kusů. „Všechny potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. Dosud se AMP neprokázal u 36 testovaných případů. Na výsledky vyšetření čeká v současné době deset vzorků,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Myslivci začali odstřel divočáků (zdroj: ČT24)

V oblasti s intenzivním odlovem na Moravě bylo k dnešnímu dni uloveno 871 divokých prasat. Nejvíce, 229, v okrese Uherské Hradiště.

Ohradníky mají bránit šíření nemoci

Myslivci o víkendu rozmístili pachové ohradníky kolem území zamořeného africkým morem prasat na Zlínsku. Mají zabránit šíření nemoci.

Lemují silnici z Lukova do Fryštáku a dále přes Zlín, Lípu, Slušovice do Hrobic v celkové délce asi 40 kilometrů. Myslivci jich měli k dispozici na 12 000. Do ohradníků musí doplňovat účinnou látku.