Bývalý medik surově zavraždil matku a postiženého bratra. Jde na dvacet let do vězení

Za vraždu matky a postiženého bratra půjde muž na 20 let do vězení, rozhodl dnes soud v Brně. Zabil je nožem loni v Jihlavě. Státní zástupce uvedl, že šlo o čin obzvlášť surový, trýznivý a spáchaný ze zištných důvodů.

Podle obžaloby se muž na čin připravil. Vzal si náhradní oblečení, nůž s čepelí dlouhou 24 centimetrů i rukavice. Nejprve zavraždil třiapadesátiletou matku, která po zasazených ranách po celém těle a podříznutí krku zemřela na vykrvácení.

Potom podřezal hrdlo bratrovi, který byl o dva roky starší. V bytě otevřel zásuvky a skříně, vzal 100 000 korun, aby to vypadalo jako loupežné přepadení.

Chtěl být jediným dědicem

Státní zástupce Jiří Morava upozornil, že byl čin naplánovaný, provedený na více lidech a surovým způsobem.

Bratra podle něj obžalovaný zavraždil, aby se o něj nemusel starat a aby byl jediným dědicem majetku po matce, který měl hodnotu přes pět milionů korun.

Podle Moravy byl čin obzvlášť surový, trýznivý a ze zištných důvodů, ale přihlédl k přiznání, dosavadní bezúhonnosti a možné resocializaci obžalovaného. Proto nenavrhl výjimečný trest, který by se pohyboval v rozmezí 20 až 30 let. Doživotí podle něj nepřicházelo v úvahu.

Okolí muže chválilo

„Polehčující okolností je přiznání a jeho spolupráce s policií, vyjádření až v superlativech na osobu obžalovaného ze strany jeho okolí, bezúhonnost a posudek bezproblémové resocializace,“ řekl Morava.

Dahlgren se obrátí na Nejvyšší soud (zdroj: ČT24)
Soud kvůli vraždě v obchodě na Smíchově: Sudků stráví ve vězení 30 let (zdroj: ČT24)

Mladík působil ve folklorním souboru. Právě jeho členové poslali na soud vyjádření, ve kterém ho chválili a vylíčili jako člověka, který byl empatický a každému pomohl, zvýšil úroveň souboru. K činu uvedli, že je pro ně nepochopitelný.

Mladík, bývalý student medicíny,  se k činu přiznal a označil ho za neomluvitelný. Řekl, že měl matku rád, ale bál se jí. Soudu vylíčil život s ní, který se podle jeho slov změnil po úmrtí matčiny matky a následném rozvodu s manželem.

„Neměla zájem o nikoho a o nic. Nesnášela dotyky. Nechtěla se starat o bratra a chovala se k němu strašně. Říkala, že chce umřít, a vyhrožovala, že si něco udělá. Chtěl jsem, aby se něco takového stalo, nedalo se to vydržet. Když se to nestalo, řekl jsem si, že to musím vyřešit sám,“ řekl muž.