Silné deště zvedly hladiny na Liberecku, Smědá hlásila třetí stupeň

iReportér Lukáš Houžvička: Rozvodněná Smědá v Raspenavě (zdroj: ČT24)

Intenzivní déšť, který v noci postihl Liberecký kraj, vyhnal ráno hladinu Smědé na třetí povodňový stupeň. Řeka kulminovala krátce po osmé s hladinou na více než dvou a půl metrech, nyní opadává.

Kolem páté ranní ČHMÚ vydal výstrahu před vydatným deštěm, která platila pro většinu Libereckého a Královéhradeckého kraje až do čtvrtečních 11:00. „Vzhledem k předchozímu nasycení půdy v severovýchodních Čechách očekáváme na menších tocích v Libereckém a Královéhradeckém kraji dosažení 1. a 2. stupně povodňové aktivity, jedná se zejména o toky Smědá, Lužická Nisa a Kamenice,“ upozornili.

K naplnění jejich slov došlo zrána už u první zmíněné řeky směřující z Jizerských hor přes Raspenavu a Frýdlant do Polska. Smědá byla ještě krátce před 06:00 na normálním stavu, ale od 06:00 do 06:50 její hladina stoupla téměř o půl metru a na měřicím profilu v Předláncích u polských hranic dosáhla třetího povodňového stupně.  Kulminovala krátce po osmé na 265 centimetrech, na druhý stupeň klesla o desáté.

„Obrovský problém je, že nám během celého léta chodí jedno upozornění za druhým na teplo, nebo bouřky, a když dneska mělo pršet celou noc, tak nepřišlo ani jediné – až ráno v pět hodin. Za to děkujeme,“ prohlásil se sarkasmem starosta Hejnic Jaroslav Demčák časně zrána, kdy byla Smědá v jeho obci výše po proudu na dvojce (viz video).

Tok řeky Smědé
Zdroj: ČT24

Hasiči byli v pohotovosti

Rozvodnění řeky meteorologové vysvětlují deštěm, v Jizerských horách v noci spadlo 40 až 60 milimetrů srážek za posledních šest hodin, což znamená 40 až 60 litrů vody na jeden metr čtvereční. Stanice na Poledních kamenech naměřila za čtyřiadvacet hodin bezmála 73 litrů na metr.

Extrémní srážky hlásily podle informací z Povodí Labe téměř všechny stanice v Jizerských horách. Podle informací z povodňového portálu Libereckého kraje vzedmuly deště na Frýdlantsku i hladiny Olešky, Jeřice a Řasnice. Ostatní sledované toky zůstaly na normálním stavu.

Výraznější komplikace nicméně voda nenapáchala, a to ani ta ze Smědé; zaplavila louky v Předláncích zhruba do výšky 30 centimetrů, zalitá a neprůjezdná je také silnice z Boleslavi do Černous. Hasiči nicméně byli v pohotovosti, rozvezli i polovinu ze dvou set připravených pytlů s pískem. 

„Ve chvíli kulminace jsme měli zabezpečené ohrožené objekty, protože jsme byli zavčasu informováni povodňovými portály a čidly. Došlo pouze k zaplavení polí a luk. Škody budou minimální,“ dodal ve vysílání ČT24 velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban.

Velitel hasičů z Višňové: Voda zaplavila jen louky, škody nebudou velké (zdroj: ČT24)

Na záplavy jsou hasiči ve Frýdlantském výběžku zvyklí, v Předláncích se Smědá vylévá několikrát do roka při silných deštích. Po povodni v roce 2010 tam na ochranu domů postavili protipovodňovou hráz s čerpadly. Meteorologové doporučují lidem, aby sledovali vývoj počasí ve sdělovacích prostředcích nebo na webu ČHMÚ, a podle aktuální situace se pak připravili na možné záplavy.