Požár Thermalu způsobil větší škody, než se čekalo. Přesahují 16 milionů

Reportáž: Thermal po požáru sčítá škody. Jejich výše překvapuje (zdroj: ČT24)

Škody, které způsobil minulý týden požár v podzemí karlovarského hotelu Thermal, jsou vyšší, než hasiči původně odhadovali. Z osmi milionů vyšetřovatelé po podrobném průzkumu odhady zvýšili na více než dvojnásobek.

Požár ve druhém podzemním podlaží Thermalu propukl minulý čtvrtek a pro karlovarské hasiče představoval jeden z nejkomplikovanějších zákroků letošního roku. Všudypřítomný kouř, který jim znesnadňoval pohyb v hotelovém podzemí, pronikl i do ubytovacích prostor a z luxusního lázeňského hotelu bylo potřeba evakuovat všech 260 hostů – některé z nich museli na místě ošetřit zdravotníci.

Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti, ani týden po hašení plamenů ale není jasné, co požár způsobilo. „Jedná se o podzemní prostor, kde je vždy velice složité určit, kde přesně vznikl, jakými směry a jakým způsobem se šířil. Vyšetřovatelé proto pracují se všemi možnostmi,“ informoval Martin Kasal z krajského hasičského sboru.

Mluvčí krajské policie Zuzana Týřová dodala, že věcí se nyní zabývá soudní znalec.  Spolu s vyšetřovateli musí prozkoumat všechny elektrospotřebiče, světla i topení v okolí sauny, kterou požár poškodil nejcitelněji.

Zničená sauna, elektroinstalace i masérny

Kontrola vyhořelých prostor dosud ukázala, že způsobené škody jsou mnohem vyšší, než v prvních hodinách hasiči odhadovali. Pokud v pátek po požáru hovořili o osmi milionech, po podrobném průzkumu vyhořelého hotelového zázemí zvýšili vyšetřovatelé dopad ohně na více než dvojnásobek.

„Finská sauna je totálně vyhořelá a nadále nepoužitelná,“ uvedl finanční ředitel Thermalu Michal Košarko. „Daleko větší škody ale vznikly v podhledech. Máme kompletně přerušenou elektroinstalaci, elektřinu i vzduchotechniku a za své vzaly i protipožární systémy.“

Škody oheň napáchal i v patře nad místem požáru, kde se nacházejí ordinace lékařů a masérny. Vyměnit se v nich musí poškozený nábytek, dekorace i stavební části. „Začali jsme tím, že jsme odstranili sádrokartonové podhledy. Pryč musel i tepelný a zvukový izolant,“ dodal Košarko.

Likvidace škod po požáru Thermalu
Zdroj: ČT24

Rekonstrukce má začít na podzim, bez ohledu na požár

Na poškozených interiérech nyní pracují dělníci, oprava provozu potrvá podle vedení hotelu týdny. Havárie by ale podle finančního ředitele neměla mít vliv na chystanou zásadní rekonstrukci hotelu, která má začít letos na podzim a stát čtyři sta milionů korun.

První na řadu přijdou rozvody tepla a systémy vytápění. Thermal je totiž energeticky velmi náročný a některé jeho sály se v zimě musí vytápět i několik dní, než do nich mohou návštěvníci. Vedení hotelu vedle toho v současnosti také hledá s městem a krajem způsob, jak provozovat chátrající hotelový bazén.

… byl postaven v letech 1967 až 1976 podle návrhů manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Od počátku byl zamýšlen jako jedno z center festivalového dění a skutečně tak i funguje. Součástí komplexu vybudovaného ve stylu brutalismu je i (v současnosti nefunkční) bazén napájený termální vodou z Vřídla. Vlastníkem hotelu je ministerstvo financí. O rekonstrukci a udržení odkazu manželů Machoninových se zasazují také potomci architektů. Thermal není kulturní památkou, památkovou ochranu ministerstvo kultury zamítlo v květnu 2017.

Hotel Thermal
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK