U základů vypálené synagogy začal v Holešově festival židovské kultury Ha-Makom

Pietní akt na místě, kde do roku 1941 stávala Nová synagoga, zahájil v úterý 17. ročník festivalu židovské kultury Ha-Makom v Holešově. Letošní ročník je věnovaný tématu Židů v umění a architektuře. Akce nabídne přednášky, koncerty, výstavy, divadelní představení, minikurz hebrejštiny i ochutnávku specialit židovské kuchyně.

Byla v Holešově postavena v letech 1891–93. Projektoval ji architekt Jakob Gartner. Během okupace nacisté budovu zavřeli a pak zničili. V parku na náměstí Svobody, kde synagoga stávala, teď vzniklo pietní místo.

Pamětní deska Nové synagogy
Zdroj: ČT24

Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. Tamní rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté. Před sedmdesáti pěti lety zničili i místní Novou synagogu.

Tu teď připomíná na náměstí pamětní deska. Náměstí Svobody, kde synagoga stávala, bylo také místem úterního pietního aktu, který zahájil tradiční Festival židovské kultury. V loňském roce na místě pracovali archeologové, aby zjistili, kde přesně budova stála. Vedení města teď nechalo alespoň symbolicky vyznačit její základy.

Řádění nacistů a českých kolaborantů paradoxně unikla starší Šachova synagoga, která byla postavena v 16. století a patří mezi nejvýznamnější památky svého druhu v Česku. Za války totiž původním účelům nesloužila, byla v ní truhlářská dílna a byt.

  • Rabín Šach patří mezi nejvýznamnější rabíny pohřbené na území České republiky. Šach se narodil v roce 1621 v litevském Vilniusu a zemřel v roce 1663 v Holešově, kde před smrtí působil jako rabín a napsal své nejvýznamnější práce. Řadí se mezi dvacet největších židovských učenců.

Minikurz hebrejštiny a ochutnávka židovských jídel

Pořadatelé stejně jako loni uspořádají v rámci festivalu minikurz hebrejštiny, kterou bude zájemce ve třech lekcích vyučovat hebraista, překladatel a herec Jaroslav Achab Haidler. Ve dvou lekcích se budou lidé v Šachově synagoze učit hebrejské znaky, ve třetí se na židovském hřbitově pokusí číst hebrejské nápisy.

Vedle Šachovy synagogy a hřbitova budou akce festivalu také na zámku, náměstí Dr. E. Beneše, v kině Svět nebo v restauraci Starý pivovar, kde se bude od úterka do soboty servírovat židovská kuchyně. „Kdo přijede do Holešova, může ochutnat šoulet, husu, různé blincesy a další židovské speciality. K tomu samozřejmě košer víno,“ řekla Jana Slovenčíková z Městského kulturního střediska Holešov.

Součástí festivalu je také výstava fotografií Jindřicha Buxbauma s názvem Purim: Příběh královny Ester. Zájemci o židovskou kulturu mohou také navštívit přednášky o architektuře evropských i tuzemských synagog, divadelní představení ztvárňující osud židovské dívky v době druhé světové války, koncerty židovské hudby i filmové projekce. V neděli festival uzavře výlet za židovskými památkami do Brna.

Na hřbitově budou opět pracovat dobrovolníci

Součástí doprovodného programu festivalu je tradičně mezinárodní brigáda dobrovolníků, kteří se budou podílet na jeho organizaci a také budou uklízet židovský hřbitov. Kompletní program festivalu je k přečtení na webu festivalu

Festival Týden židovské kultury založilo a prvních deset let pořádalo občanské sdružení Olam. První ročník se uskutečnil v roce 2001. Během let se z jednodenní akce stal týdenní festival. Od 11. ročníku se na jeho organizaci podílí holešovské kulturní středisko, od roku 2014 Olam už mezi pořadateli nefiguruje.