V Homolích na jihu Čech by mohla vzniknout nová ženská věznice

Reportáž: V jihočeských Homolích by mohla vyrůst ženská věznice (zdroj: ČT24)

V katastru obce Homole na Českobudějovicku by mohl do pěti let vzniknout ženský žalář pro šest set až osm set vězeňkyň. Vyrůst by mohl v místě, kde se za minulého režimu budovala vojenská základna. Jednání jsou teprve v počátcích, obec ale zájem žalářníků vítá – ve vězení by totiž mělo vzniknout i tři sta pracovních míst.

Česko se s nedostatkem místa pro trestankyně potýká dlouhodobě, v polovině měsíce proto byla kvůli přeplněnosti cel znovu otevřena věznice v Drahonicích na Lounsku. Přesunula se sem část odsouzených žen ze Světlé nad Sázavou, kde bylo 939 vězeňkyň, ačkoli kapacita věznice počítá pouze s osmi stovkami vězněných.

„Vše je zatím na úrovni jednání, proto v současné chvíli nelze odpovědět na konkrétní dotazy,“ řekla analytička vnějších vztahů služby Gabriela Pohlová. „Vězeňská služba považuje za korektní nejdříve informovat zástupce samospráv a pak teprve média.“ 

Místo raketové základny mříže

Jedním ze zvažovaných míst je podle informací Jihočechů malá obec Homole nedaleko českobudějovického letiště, a jak uvedl starosta sousedního Boršova nad Vltavou Jan Zeman, hraje se o zdejší zpustlý vojenský areál.

Před rokem 1989 zde vznikala vojenská raketová základna, nikdy však nebyla dokončena a z plánů se podařila uskutečnit jen výstavba několika panelových domů coby vojenských ubytoven. „Po roce 1989 se to zastavilo, pak se to rozkradlo a zničilo, potom to armáda převedla na Homole,“ dodal Zeman.

Nyní je objekt na obecním pozemku prakticky zbouraný.  Pokud by padla volba nové věznice právě na Jižní Čechy, stát by pozemek od obce musel odkoupit.

Návštěva Světlé starostku upokojila

Homolská starostka Jaroslava Heřmánková a zástupci dalších sedmi okolních obcí nedávno podnikli prohlídku ženské věznice ve Světlé nad Sázavou, kam je pozvala Vězeňská služba, aby si dokázali představit, jak věznice funguje.

„Známe to pouze z filmů a všichni se slova věznice bojíme,“ řekla starostka. Dojmy z prohlídky má ale kladné, upozornila, že poblíž centra Českých Budějovic je věznice, se kterou nikdo nemá problém, a vznik žaláře v Homolích by podle ní mohl být i vítanou pracovní příležitostí pro místní.

Zda se bude na jihu Čech věznice stavět, by mohlo být jasno počátkem příštího roku, vězení by pak mohlo vstoupit do provozu v horizontu dalších pěti let. „Byla by to první věznice postavená skutečně jako věznice a nepřebudovaná z jiného objektu. Poslední věznice v Čechách byla postavena za Rakouska-Uherska,“ dodává boršovský starosta.