Dvůr Králové znovu požádá o dotaci na novou čistírnu vod. S vlastníkem té staré má spory

Ve Dvoře Králové nad Labem možná vyroste druhá čistička (zdroj: ČT24)

Šestnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku bude žádat o evropskou dotaci na stavbu nové čistírny odpadních vod. Město současně povede jednání s majitelem stávající čistírny odpadních vod o možném prodeji čističky. Město v minulosti evropskou dotaci na stavbu vlastní čistírny mělo slíbenou, kvůli problémům s výběrovým řízením na stavební firmu v roce 2015 ale celý projekt zrušilo.

Odpadní vody ve Dvoře Králové čistí soukromá čistička. S jejím majitelem a provozovatelem město už přes deset let vede dlouholeté spory o cenu čištění. V únoru 2012 konflikt gradoval tím, že provozovatelská firma přerušila čištění a splašky tekly 56 hodin přímo do Labe. Okresní soud v Trutnově v roce 2013 nepravomocně rozhodl, že město má za čištění ročně platit 15,2 milionu korun bez DPH.

Bývalé vedení města tvořené koalicí ČSSD a ODS chtělo problém vyřešit tím, že si město za přibližně 200 milionů korun postaví vlastní čističku. Nové vedení města v čele s hnutím ANO ale tendr na dodavatele stavby předloni zrušilo. Jedním z hlavních důvodů bylo podle něj to, že město by zřejmě nestihlo termín dokončení stavby do 30. listopadu 2015, který byl podmínkou pro získání dotace.

Čistička odpadních vod ve Dvoře Králové
Zdroj: ČT24

Výstavba nebo odkup

K variantě výstavby vlastní čistírny se město letos vrátilo, protože se blíží zřejmě poslední možnost získat na ni evropskou dotaci. Radnice předpokládá, že samotnou žádost o dotaci by mohlo podat začátkem příštího roku. „Stále se ale domnívám, že lepší variantou by byla společná dohoda třeba o odkupu čističky,“ uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Výstavba čistírny odpadních vod ve městě, které už jednu čistírnu má, je nehospodárným příkladem zacházení s dotačními prostředky Evropy.
František Barák
předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací

Podle Ivo Konejla, člena představenstva společnosti Evorado Import, která čistírnu vlastní, je pro město nesmysl, aby mělo dvě čističky. Pro firmu bude důležité, jak nyní zpracovávaný revizní znalecký posudek stanoví cenu za čištění. „Doufáme, že dojde k zásadním posunům a dospějeme k dohodě nebo řešení situace do budoucna,“ uvedl Konejl. Za čističku by firma chtěla 100 milionů korun.

Dvorská čistička původně patřila textilce Tiba a vedle vod z továrny čistila hlavně městské splašky. Textilka čističku v roce 2005 prodala firmě Evorado Import, která si na provozování postupně najala firmy WWTP DKNL a Litave. Tiba v roce 2007 zkrachovala.