Cizinci se učí česky. Základy se snaží vstřebat i 73letý muž

Mají zájem o češtinu (zdroj: ČT24)

V Olomouci začala Letní škola slovanských studií. Jazykový kurz je přitom vyhlášený po celém světě. Letos se v Olomouci sešlo na sto studentů z Tchaj – wanu, Japonska, Spojených států nebo Finska. Výjimkou není ani třiasedmdesátiletý začátečník.

„Kromě samotné výuky češtiny absolvují studenti i společné výlety nebo workshopy,“ uvedla redaktorka České televize Zuzana Glacová. Navštíví tak Rožnov pod Radhoštěm, Telč, Ostravu i Prahu. Chybět nebude výlet do Dolních Vítkovic. „Máme i workshop lidových tanců nebo divadelní workshop, který vedou herci Moravského divadla,“ poznamenal lektor Letní školy slovanských studií Josef Línek.

I díky tomu se sem vrátil Eiichi Sato. Přesto, že sám v Japonsku učí, o prázdninách se naopak posadí ochotně sám do lavice. V Olomouci je už po desáté. „Olomouc není ani malá, ani velká. Mám rád českou kulturu a potom jídlo. Třeba svíčkovou a bramborák.“

Jeho studijní kolega Robert je z Francie, Yu-Ying zase z Tchaj-wanu. Oba pojí láska k češtině. I když ona teprve začíná a Robert slýchával mateřský jazyk své matky doma už od narození. „Kořeny mám v Olomouckém kraji. Češtinu vnímám více méně jako rodný jazyk,“ sdělil student Letní školy slovanských studií Robert Peyrouty.

Yu-Ying Chien už v Česku byla. Před dvěma lety. „Právě proto jsem se vrátila do Česka. Chci se naučit i jazyk,“ dodala. 

Na konci letní školy pak absolvují všichni studenti závěrečný test. „Na základě jeho výsledků pak dostanou mezinárodně uznávaný certifikát s dosaženou jazykovou znalostí češtiny,“ dodala Zuzana Glacová.

Zájem je velký, do lavic usedne stovka lidí

Letní škola slovanských studií letos díky zájmu o češtinu navštívili cizinci z 23 zemí světa, do lavic jich usedne více než stovka. Největší zastoupení mají tentokrát studenti z Německa a Tchaj-wanu. Nejstaršímu studentovi je 73 let a pochází z USA, nejmladší je šestnáctiletá dívka z Číny. Škola má na filozofické fakultě Univerzity Palackého dlouhodobou tradici, letos se koná 31. ročník.

Studentům se bude letos věnuje 20 lektorů českého jazyka, jeden lektor ruštiny a jeden polštiny. Jazykový kurz doplní například přednášky o českém jazyce, literatuře či historii, pro zájemce má škola připraveny také doplňkové kurzy ruského jazyka a polštiny, uvedli organizátoři školy.

Do Olomouce míří lidé, kteří potřebují znát češtinu například z profesních důvodů. Každoročně se zde česky učí také zájemci, jejichž předci pocházejí z tohoto regionu, a také ti, kteří se chystají v Česku studovat nebo zde již studují.

Obdobná škola se koná například také v Brně, kde začala tento týden v pondělí. Na jubilejní 50. ročník tam dorazilo 139 studentů z téměř 40 zemí světa.