Soud rozhodne o osudu OKD. Už za měsíc

Důležitá schůze věřitelů OKD, na které se bude rozhodovat o dalším osudu těžební firmy v úpadku, se uskuteční přesně za měsíc. Společnost uvádí, že se jí daří. Nemůže ale sehnat další zaměstnance. I proto je stále láká na příspěvek čtyřiceti tisíc korun.

Poradenské a náborové centrum OKD v Karviné za poslední měsíc navštívilo pět set uchazečů o práci v dole. „Se sedmi desítkami už vedení firmy uzavřelo novou smlouvu,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Daňková.

„Jsou to specializované hornické profese do ražeb a do rubání a nově začínáme poptávat i elektrikáře na povrchu. Šanci mají všichni, kteří splní stanovená kritéria, to znamená, že musí splnit požadavky na vzdělání a musí projít náročnými lékařskými podmínkami,“ sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Podle odborářů OKD se zatím nedaří firmě hledat tolik lidí, aby pokryli všechny potřeby OKD. „Jedním z faktorů, který nábor nových lidí ovlivňuje, je strach o budoucnost. Podle reorganizačního plánu má totiž těžba v kraji skončit v roce 2023,“ doplnila Pavla Daňková.

Možná se podaří přijmout padesát sto lidí, ale nám každý rok mnohem více uteče, my víme, že každý rok řádově 400 až 500 lidí odejde na obecné choroby a do důchodu. A dále nám začínají utíkat specialisté, protože ty mzdy jsou nízké.
Jaromír Pytlík
předseda Sdružení hornických odborů

Kdo další přijde na řadu po Paskovu?

Po Dole Paskov, kde již těžba skončila, by mělo skončit dolování v Darkově. Stát by se tak mělo už v příštím roce.

Důlní závod Lazy by však mohl fungovat i nadále. Podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka zde jsou velké zásoby uhlí. „Jedná se o prohloubení šachty na nižší patro,“ dodal Pytlík.

Důl ČSA by měl skončit s těžbou v roce 2021 a ČSM v roce 2023. V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje víc než 10 000 lidí. Plán předpokládá výrazné snížení počtu pracovních míst. Podle dřívějších informací by z dolů Darkov a Lazy mělo odejít víc než 2000 lidí.

Průměrný plat horníka v OKD podle odborářů klesal v posledním roce o několik procent. Platy některých členů managementu ale podle informací České televize zůstaly měsíčně i v řádech několika statisíců. O navýšení mezd chtějí proto odbory jednat s vedením OKD hned po schůzi věřitelů a rozhodnutí soudu o konkurzu nebo reorganizaci.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé pak firmě povolili reorganizaci. Pro její úspěch bylo klíčové nalezení strategického partnera, který by se postaral o další provoz dolů i jejich postupný útlum. Žádného soukromého investora ale firma nenašla, a tak minulý týden uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí.

Podle této smlouvy Prisko získá 100 procent akcií nově založené společnosti OKD Nástupnická, do níž budou vloženy doly a provozní majetek. V původní OKD zůstanou pohledávky za bývalými majiteli.