Zpřísnění pravidel pro sběrny pomohlo. Ukradených poklopů, značek a kabelů prudce ubylo

Krádeží kovů ubývá (zdroj: ČT24)

Škody způsobené krádežemi kovů se loni snížily o 46 procent na 148 milionů korun. Nahlášených krádeží bylo 3284 proti předloňským 5595. Uvedli to zástupci ministerstva životního prostředí. Jejich materiál projednává v pondělí vláda.

V roce 2014 pak bylo nahlášeno 11 764 krádeží se škodami za více než 564,5 milionu korun. Od začátku předloňského března začala platit vyhláška ministerstva životního prostředí, která nařizuje bezhotovostní způsob platby za výkup druhotných surovin, například převodem na bankovní účet. Opatření cílilo právě na krádeže kovů.

Podle redaktorky České televize Markéty Radové, která situaci sleduje na Karvinsku, tak musela jedna ze zdejších sběren vyhradit pracovnici pro bezhotovostní platby.

Výsledek nových pravidel je viditelný na ulicích, odkud přestaly mizet poklopy kanálů, nebo na železnici. Správě železniční dopravní cesty dříve působili sběrači každoročně škody v řádu desítek milionů korun. Nyní jich je výrazně méně.

„Z hodnocení vyplývá, že situace v oblasti kovových odpadů se v České republice zlepšuje. Byl zaznamenán výrazný úbytek počtu krádeží kovových výrobků, ubylo rovněž případů zneužívání sociálních dávek za souběžného získávání finančních prostředků prodejem kovových odpadů,“ uvádí ministerstvo.

Nový zákon chtěl po sběrnách nákupy kamer

Na zavedená omezení výkupu kovů od občanů měly navázat další změny pro sběrny. Ministerstvo ale neprosadilo nový zákon o odpadech, který letos stáhlo z vlády. Pokud návrh v budoucnu projde, budou se sběrny muset vybavit kamerami, uchovávat záznam o výkupu po dobu tří let a na vyžádání ho poskytnout kontrole.

Zpřísnit by se také měla pravidla na technické zabezpečení skládek. Ministerstvo počítá s tím, že po podzimních volbách zákon znovu předloží.

Policie loni také začala ve sběrnách zjišťovat informace o lidech, kteří ve větší míře kovy prodávali. „Tyto informace byly následně ve spolupráci s úřady práce porovnány s evidencí příjemců sociálních dávek a v případě, že bylo zjištěno zneužití sociální dávky tím, že osoba v požadované lhůtě nenahlásila další příjem, bylo ve věci konáno přestupkové nebo trestní řízení v závislosti na způsobené škodě s právní kvalifikací protiprávního jednání jako podvod. V souvislosti s tímto opatřením a zejména pak se zavedením bezhotovostního převodu peněz za odevzdané druhotné suroviny došlo k razantnímu poklesu jednotlivých případů,“ stojí v materiálu.

Nová pravidla sice zkomplikovala výkupy kovů, zloději ale zůstali. Podle policie zřejmě není náhoda, že ruku v ruce s úbytkem krádeží kovů přibývá krádeží dřeva