Kvalita vody se zhoršuje, zákaz koupání platí už na čtyřech místech

Kvalita vody v rybnících a koupalištích se zhoršuje (zdroj: ČT24)

Kvalita vody v rybnících a koupalištích se podle měření zhoršuje. Na čtyřech místech Česka už hygienici vydali zákaz koupání a lidem tam hrozí akutní poškození zdraví. Na dalších šesti pak je voda ke koupání hodnocena jako nevhodná. Rekreantům ale žádný postih za porušení zákazu nehrozí a mnozí je tak ignorují.

Zákaz koupání platí od pátku třeba v rybníku Medlov na Žďársku. Ve vodě jsou sinice a zvýšené množství chlorofylu. Laik pozná kvalitu vody podle průhlednosti hladiny – na Medlově je vidět jen 30 centimetrů, a to je podle hygieniků špatně.

Pan Zdeněk se ale plavání vzdát nechtěl a tak to zkusil. „Já jsem včera byl na Milovském rybníku, tam je koupání podle mne horší a tam je koupání povoleno, ale to je optický klam,“ tuší rekreant z Jaroměře.

Strach z vody ani případných následků jako jsou alergie a střevní problémy neměl ani pan Lubomír z Prahy, i když do vody se mu dnes nechtělo. „Není problém se potom vysprchovat, takže se nebojím,“ říká. „Říkáme, že koupání je na vlastní nebezpečí,“ uvádí ředitelka Hotelu Medlov Markéta Fialová.  

  • Voda nebezpečná ke koupání - zákaz koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví
  • - Praha: rybník Šeberák
    - Karlovarský kraj: vodní nádrž Skalka – Cheb
    - Pardubický kraj: rybník Rosnička
    - Kraj Vysočina: rybník Medlov
  • Voda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem
  • - Praha: přehrada Hostivař
    - Středočeský kraj: písník Bakov nad Jizerou
    - Jihočeský kraj: Staňkovský rybník
    - Karlovarský kraj: Velký rybník Hroznětín
    - Plzeňský kraj: rybník Valcha
    - Moravskoslezský kraj: koupaliště Hlučín - bazén B1
  • Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR. Stav k 22. 7. 2017

Odbahnění zátoky Máchovu jezeru nepomohlo

Problém se sinicemi má i Máchovo jezero. Sníženou kvalitu vody potvrdily rozbory ze všech pláží, a to i přes to, že v zimě bagry odbahnily Dokeskou zátoku. Sinice ale na atraktivitě jezeru neubírají, desítky let se řadí mezi nejoblíbenější česká rekreační místa.

V roce 2004 způsobil velký přísun fosforu takový rozvoj sinic, že tam dokonce hygienici vyhlásili zákaz koupání. Během chemické očisty v následujících čtyřech letech v jezeře skončily stovky tun hlinitých solí.

Jezero se také opakovaně vypouštělo, měnila se rybí osádka a bagry čistily zátoku. Přes veškerá opatření ale sinice v jezeře opět jsou. Snahou je teď omezit množství fosforu v Robečském potoce, který jezero napájí, a snížit tak sinicím přísun živin.

Stejný problém trápí například také táborský rybník Jordán, který přitom prošel nákladným odbahněním před třemi lety. Důvodem jsou zřejmě chybějící nebo nedostatečně účinné čistírny vod v okolních obcích. Nezanedbatelným zdrojem znečištění jsou i okolní průtočné hospodářské rybníky, kde vodohospodáři často hnojí, aby se kaprům dařilo.

Sinice nemusí být ani vidět, přesto škodí

V jižních Čechách hygienici pravidelně testují kvalitu vody celkem na sedmi místech. Poslední rozbory potvrdily opakovaně horší vlastnosti vody ve Staňkovském rybníku poblíž Chlumu u Třeboně.

„Sinice okem vidět nejsou, ale mikroskop je najde,“ říká Marcela Zemková ze Zdravotního ústavu v Jindřichově Hradci poté, co nabrala vzorky z několika míst z hloubky třiceti centimetrů.

Voda je špatná i ve Staňkovském rybníku poblíž Chlumu u Třeboně (zdroj: ČT24)

„Teď jde vítr na nás, tak je to jasný, že to tlačí sem. To je takový jenom… to se odhrne a jde se koupat bez problémů. To nic není, to je trošku hysterie,“ myslí si rybář Ladislav Šmejkal, který k rybníku jezdí na dovolenou přes 40 let. Podle hygieniků ale po koupání hrozí zdravotní problémy, hlavně dětem, těhotným ženám nebo lidem se sníženou imunitou.