Hrad Šternberk dá nahlédnout pod pokličku Lichtenštejnů

Kuchyně se stala součástí nového prohlídkového okruhu, který návštěvníky provede technickým zázemím hradu Šternberk. Přes pokoje služebnictva i bývalých pánů hradu se postupně dostanou až na půdu, kde je čeká funkční strojovna výtahu. První prohlídky okruhu nazvaného Od kuchyně po střechu se uskutečnily tento týden.

Kuchyně prošla náročnou rekonstrukcí, která trvala více než rok. „Součástí oprav byly i restaurátorské opravy původních obkladů a kachlových kamen. Vybavení je tak opět plně funkční. Náklady na obnovu kuchyně včetně vybavení činily zhruba 3,5 milionu korun,“ uvedla kastelánka Helena Gottwaldová.

Hradní kuchyně
Zdroj: NPÚ/Národní památkový ústav

V rámci okruhu, který má představit zejména technické zajímavosti hradu, spatří návštěvníci osobní výtah z prvního do druhého poschodí a také zdviž, kterou se v době Lichtenštejnů dopravovalo jídlo. Součástí prohlídky budou rovněž nedávno zrekonstruované půdní prostory, kde se nachází i její strojovna.

Kuchyni chceme využít také pro kulturní a společenské akce. Zvažujeme například tematické večery, na které bychom zvali zajímavé hosty, kteří by také mohli předvést něco ze svých kulinářských dovedností.
Helena Gottwaldová
kastelánka hradu Šternberk

Sezona je na šternberském hradě naplánována až do konce roku a plán akcí zahrnuje několik desítek bodů včetně speciálních dětských prohlídek, Letní divadelní hraní či Víkend v kostýmech.

Novinky představily i další olomoucké památky

Jedna z nejnavštěvovanějších památek na Olomoucku, hrad Bouzov, má od března otevřeno denně, zájemci se mohou vydat na takzvanou Zimní trasu. Zástupci hradu již na konci loňského roku avizovali, že se chystá nová výstava připomínající 700 let od první zmínky o hradu.

Hrad Helfštýn na Přerovsku nabídne letos tři desítky kulturních, společenských či sportovních akcí. První zatěžkávací zkoušku letošní sezony má již za sebou, při novoročním výšlapu branami prošlo téměř 2000 turistů.

I letos se bude na hradě pokračovat v tradici nedávno založených akcí, jako jsou Knižní trhy či speciální kostýmované prohlídky Vokohradí. 

Novinkou budou Kávové prázdniny - akce spojená s ukázkami alternativních příprav kávy, komentovaným pražením v historické pražičce a s ochutnávkami. Potrvá od 1. července do 19. srpna.
Jan Lauro
kastelán hradu Helfštýn na Přerovsku

Zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku na první prohlídkové trase ve velké jídelně přichystal ukázku renesanční hostiny, která se vztahuje ke svatbě stavitele zámku Jana Losinského z roku 1585. Návštěvníci uvidí i italský renesanční příborník z poloviny 16. století, jednu z nejlepších ukázek nábytkového umění renesanční Itálie v České republice. Od května bude v zámeckém letohrádku otevřena výstava mapující archeologické nálezy z areálu zámku.

Loni památky pod správou Národního památkového ústavu navštívilo v porovnání s předchozí sezonou o 13 procent lidí více. Návštěvnost vzrostla nejvíce na hradech Bouzov a Šternberk.