Odborníci jsou zklamáni. Rekonstrukce olomoucké ulice 1. máje mění charakter oblasti

Rekonstrukce narušila ráz části města (zdroj: ČT24)

Velká rekonstrukce ulice 1. máje v Olomouci budí rozpaky i mezi odborníky. Zatímco dříve bylo elektrické vedení ukotveno na domech, nyní stavbaři začali osazovat trakční sloupy pro jeho uchycení přímo do ulice.

Šedé sloupy zakrývají nejen historické domy, ale také průhledy do památkové oblasti.

Jeden ze sloupů je uprostřed třídy Komenského. „Pohybujeme se přitom v jedné z nejvýznamnějších památkových rezervací v České republice,“ sdělil olomoucký architekt Tomáš Pejpek.

Podle náměstka olomouckého primátora Filipa Žáčka (ČSSD) musela být ulice rychle opravena. „Byli jsme pod tlakem drážního úřadu,“ sdělil s tím, že cílem bylo zachovat provoz tramvaje.

Podle redaktorky České televize Zuzany Kozákové pochází projekt rekonstrukce z roku 2010. „V územním řízení nám bylo řečeno, že do toho v podstatě nemáme co mluvit a že projekt je hotový a nakreslený,“ dodal Alexandr Jeništa ze spolku Za krásnou Olomouc, který se stavbu snažil rozporovat.

„Jen zhruba 200 metrů dále je už zrekonstruovaná Denisova ulice. Zde přitom město zanechalo původní trakční vedení, které je ukotveno na historických domech,“ zjistila Zuzana Kozáková.

Tramvaje mají výluku

Kvůli rekonstrukci ulice 1. máje zkomplikovala městskou hromadnou dopravu v Olomouci výluka na tramvajové trati. Ta nejezdí do městské části Pavlovičky. Kvůli opravě ulice 1. máje nejezdí od června tramvaje ani přes historické centrum města.

Výluka do Pavloviček začala v sobotu 1. července a skončí v úterý 25. července. Dělníci mezitím v Hodolanech opraví část tramvajové trati. Cestující podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martiny Krčové vozí náhradní autobusová linka X, která zároveň v době rekonstrukce ulice 1. máje zajišťuje dopravu z centra na nádraží. Do Pavloviček budou zajíždět pouze vybrané autobusové spoje a některé zastávky nebudou v provozu.

Tramvajové linky číslo 1, X3, 5 a 7 budou jezdit po třídě Kosmonautů podle výlukových řádů. „Linka číslo X4 nebude provozována a bude nahrazena posílením linky číslo 1,“ dodala Krčová.